Videó: Washingtonban ötszázezren tüntetnek Trump ellen

Fotó: NurPhoto / Richard James Mendoza

-

Londonban, Bécsben, Párizsban, Genfben, Amszterdamban, Nairobiban, Sydney-ben, Melbourne-ben, Wellingtonban és Tokióban is több ezren vonultak utcára vonultak.


A hatóságok becslése szerint több százezren, de meglehet, félmilliónyian gyűltek össze Washingtonban a Nők Menetén, hogy a nők, és általában az emberi méltóság mellett álljanak ki.

Több ezer nő vonult az utcára szombaton Európa nagyvárosaiban a Nők Menete elnevezésű nagyszabású tiltakozó akció keretében, hogy Donald Trump elnöksége ellen tüntessenek.

Az esemény szervezőinek internetes oldala szerint világszerte mintegy 670 tiltakozást szerveztek szombatra, egy nappal Trump elnöki beiktatása után. Az oldal szerint várhatóan több mint 2 millió ember csatlakozik az amerikai elnök elleni tiltakozásokhoz.
A szervezők honlapja szerint a megmozdulások célja a Trump korábbi kijelentései által megsértett, valamint az új amerikai kormány által magukat fenyegetve érző kisebbségek melletti szolidaritás vállalása.
Londonban az amerikai nagykövetség előtt gyülekeztek az egyebek mellett Trump egy kijelentésére utaló "Utálatos nők, egyesüljetek!" feliratú plakátokat hordozó tiltakozók, majd a Trafalgar térre indultak tovább. Sok nő az elnökválasztási kampány során kiszivárgott felvételre utaló feliratokat emelt a magasba.
A Trump-elnökség elleni tüntetések nemcsak Európára korlátozódtak. A kenyai fővárosban, Nairobiban is több százan tüntettek, Ausztrália legnagyobb városában, Sydney-ben háromezren, Melbourne-ben pedig ötezren fejezték ki nemtetszésüket Trump elnökségével szemben.