Több ezer nápolyi védte San Gennaro kincsét az egyháztól

-

Nápolyban attól félnek, hogy egy most elfogadott törvény lehetőséget adna a Vatikánnak arra, hogy a birtokába vegye a város tulajdonában lévő felbecsülhetetlen értékű, történelmi jelentőségű kincset.


Nápolynak a 16. században nem csupán a pestissel és a franciák ostromával kellett megküzdenie, de a Vezúv kitörésével és földrengésekkel is. 1527-ben aztán a város emelt egy kápolnát San Gennaro védőszentnek, akit még Diocletianus császár fejeztetett le a negyedik században, amikor a keresztényeket üldözte. A kápolnát a város pénzéből emelték, és annak működését Nápoly tizenkét laikus polgára felügyelte. A kápolnában őrzött kegytárgyak, drágakövek, ékszerek stb. értéke a becslések szerint a brit királyi koronaékszereknél is többet érnek.

Ezért van annak az Angelino Alfano javaslatára nemrégiben elfogadott olasz törvénynek jelentősége, amely szerint a San Gennaro kápolna tanácsa sem különbözik a többi egyházi tulajdonban lévő épület kezelő szerveitől, azaz ezentúl a tizenkét fős tanácsában négy helyet az egyháznak kell elfoglalnia.

Sokan attól félnek, hogy az egyház így akar befolyást szerezni a San Gennaro-kincsek felett, mint ahogy az elmúlt évszázadok során többször előfordult. Szombaton több mint háromezren tüntettek a kápolna előtt az ellen tiltakozva, hogy az egyház rátegye a kezét a több évszázados független intézményre. A tüntetők San Gennaro képét ábrázoló pólókat viselték és fehér kendőket kötöttek a kápolna rácsára.

Mindez azért is jelképes, mert San Gennaro fontos része a helyi hagyományoknak is. Évente háromszor tartják meg azt a ceremóniát, amelynek során a szent vérének cseppfolyóssá válását várják. A vért tartalmazó poharat az egyházi küldött tartja, de a város meghívására, mint ahogy a vért tartalmazó üvegcse is a városé.

A tüntetők által használt fehér kendő a csoda várásának szimbóluma. Ha a vér alvadt állapotban marad, az balszerencsét hoz a városra.

Készült egyébként egy nagyon szórakoztató film Dino Risi rendezésében a hatvanas években San Gennaro kincse (Operazione San Gennaro) címmel, amelyben ezt a kincset akarják elrabolni ügyefogyott tolvajok.