Négyezer menekült érkezett már az új úton Horvátországba

Fotó: AFP / ELVIS BARUKCIC

-

Szerda estig 1191 menekült - 818 férfi, 189 nő és 184 gyerek - érkezett Horvátországba Szerbiából, közölte a horvát Belügyminisztérium. Éjszaka azonban több ezer ember érkezett a horvát média szerint.Szerda estig 1191 menekült - 818 férfi, 189 nő és 184 gyerek - érkezett Horvátországba Szerbiából, közölte a horvát Belügyminisztérium.

Ez a hivatalos szám, viszont Tovarnikra több ezer menekült is jött még éjjel. A horvát média 3-4000 emberről számol be, és arról, hogy a határ szerbiai oldalán este 70 tömött busz várakozott. A belépők reggel vonatra vártak, hogy tovább mehessenek Zágráb, majd Szlovénia felé, számolt be róla a horvát média.

Eleinte a rendőrség a regisztrációs pontra szállította a menekülteket, és szerda este 7-ig körülbelül 900 embert regisztráltak is - ők vonattal továbbutaztak - , ám ez, az újságírók beszámolója szerint, ideiglenesen abbamaradt, mert túl sokan érkeztek.Zoran Milanovic belügyminiszter korábban azt közölte, hogy Horvátország nem fogja megakadályozni, hogy a menekültek továbbmenjenek Nyugat-Európába, és egyeztetni fog erről Szlovéniával.

Közben szerdán Ausztria határellenőrzést vezetett be az osztrák–szlovén határon. Szlovénia is bevezette az ellenőrzést a Magyarországgal közös határán, továbbá ugyancsak szerdán a szlovén hatóságok 21 illegális bevándorlót, afganisztáni és iráni állampolgárokat már átadtak a magyar rendőröknek.