Több ezer katonát vezényeltek Manipurba a zavargások miatt

-

Az etnikai villongások azért törtek ki, mert új megyehatárokat akarnak rajzolni.


Négyezer katonát vezényelt az újdelhi kormány a kelet-indiai Manipur államba, ahol már második hónapja tartanak a zavargások a tervbe vett közigazgatási reform miatt - jelentette szerdán a helyi média.

A híradások szerint csak az elmúlt néhány napban több mint harminc teherautót és más járművet gyújtottak fel, de sérültekről egyelőre nem érkeztek hírek. A hatóságok több manipuri településen éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el, leállították az internet- és mobiltelefon-szolgáltatást.

A zavargások azután robbantak ki, hogy a manipuri kormány november elején bejelentette: kilencről tizenhatra növeli a közigazgatási körzetek számát, hogy megkönnyítse a szövetségi állam kormányzását és a régiók fejlesztését. A hegyvidéki területeken élő naga nép lakói fellázadtak a döntés ellen, mert kifogásolják, hogy az új közigazgatási felosztással megkérdezésük nélkül felszabdalják az általuk ősidők óta lakott térséget.

Az elégedetlen nagák úgy döntöttek, hogy blokád alá veszik a kétmilliós szövetségi állam székhelyét, Imphalát, és le is zártak két, odavezető utat. Emiatt a városban élelmiszer- és üzemanyaghiány alakult ki. Válaszul erre a síkvidéken élő manipuriak elkezdték gyújtogatni a nagák lakta területekre tartó teherautókat és buszokat. A nagák most Imphala teljes blokádjával fenyegetőznek.

A hatóságok attól tartanak, hogy megismétlődhetnek az 1990-es évek elején történt etnikai villongások, amelyekben akkoriban 1500-an haltak meg.