Több ezer juhász tüntetett a román parlament előtt

Fotó: MTI/EPA / ROBERT GHEMENT

-

Több ezer juhász tüntetett kedden a bukaresti parlament előtt, majd a rendfenntartókkal dacolva az épület udvarára is behatoltak, hogy tiltakozzanak az új vadászati törvény ellen, amely korlátozza nyájőrző kutyáik számát, és december 6-tól április 24-ig betiltja a legeltetést.


A vadászati törvény júliusban hatályba lépett módosítása értelmében a juhászok nyájanként egy kutyát tarthatnak síkvidéken, kettőt dombvidéken és hármat hegyvidéken. A jogszabály elfogadása előtt a mezőgazdasági tárca államtitkára áprilisban ezt azzal indokolta, hogy a juhászkutyák valójában ragadozóknak minősülnek az apróvadak szempontjából. A legeltetés téli tilalmát a nedves, felpuhult területek „pihentetésének”, helyreállításának szükségességével magyarázta.


A juhászok azt sérelmezik, hogy a kutyák számának korlátozása védtelenné teszi a nyájaikat a vadállatok támadásaival szemben, a vadászok pedig – elmondásuk szerint – sportot űznek abból, hogy lelövik az elkószált juhászkutyákat. Erre egyébként a törvény fel is hatalmazza őket.Az országból összesereglett, subákat viselő és kolompokat zörgető juhászok a rendőrkordont áttörve elfoglalták a parlament előtti utat, megbénították a közlekedést, és azt követelték, hogy – a költségvetési vitával, illetve saját speciális nyugdíjuk megszavazásával elfoglalt – politikusok menjenek ki hozzájuk az épület elé, és hallgassák meg őket.

Miután ez nem történt meg, a juhászok átmásztak a parlamenti palotát övező kerítésen. A csendőrök először megpróbálták könnygázzal visszatartani őket, majd később inkább kinyitották előttük a kapukat, és beengedték őket a palota udvarára. A dühösen kiabáló tüntetők küldöttségét beengedték a szenátus épületébe, ahol Calin Popescu Tariceanu házelnök fogadta őket, több törvényhozó pedig kiment a demonstrálók közé, és azzal az ígérettel próbálta megnyugtatni őket, hogy törvénytervezetet terjesztenek a parlament elé, amelyben eltörölnék a juhászokat zavaró rendelkezéseket.