Több ezer határvadász rendőrt vezényelnek a kerítéshez

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-

Soron kívüli parlamenti ülés is lesz, hogy a Btk-t szigorítsák: akár 3-4 évet is kaphat az illegális határátlépő, önálló tényállás lesz a kerítés megrongálása, az embercsempészetet is keményebben büntetnék.


A keddi kormányülésen arról határozott a kabinet, hogy a magyar rendőrségen belül határvadász századokat állítanak fel, ennek keretében több ezer rendőrt vezényelnek majd a határra, a feladatuk az lesz, hogy megvédjék a határt, "az egyre agresszívabb és egyre határozottabb követelésekkel" fellépő illegális határátlépőkkel szemben rendőri védelmet is biztosítsanak. jelentette be Lázár János.


Hozzátette: a titkosszolgálatok és egyéb hatóságok jelentését tanulmányozva és mérlegelve úgy látják, folyamatosan növekszik a migránsok száma, ezért szükség van a technikai és a személyi mellett jogi védelemre is. A kormány ezért a Fidesz és a KDNP frakciójához fordult, hogy kezdeményezzenek rendkívüli parlamenti ülést. Ezen a Btk-t szigorítanák: az illegális határátlépés, a határzár megrongálása önálló tényállás lenne, akár 3-4 évet is kaphat egy illegális határátlépő, és szigorítanák az embercsempészet büntetését is "Egy embercsempész-támadásnak van kitéve az ország"- közölte.

A kormány meghallgatta Pintér Sándor és Hende Csaba beszámolóját a kerítésről. A két miniszter azt mondta, az ideiglenes határzár első szakasza augusztus 31-ig megépül. „Zajlik a második határzár megvalósítása is. A tárcák megtesznek mindent, és készek arra, hogy a második vonalban a 3,5 méter magas határzár építésére is sor kerüljön" - mondta Lázár.


Viharról is szó volt

Lázár bejelentette, hogy a kormány meghallgatta Pintér Sándor belügyminiszter tájékoztatóját arról, hogy a tegnapi vihar milyen károkat tett az országban. Orbán Viktor miniszterelnök azt kérte, hogy a katasztrófavédelem a jelenlegi munkája mellett folyamatosan álljon a főváros és a vidéki önkormányzatok rendelkezésére. „A kormány kész segítséget nyújtani minden bajbajutottnak, hogy a viharkárokat elhárítsák" - mondta.