Több ezer ausztrál halhat meg, mert hitt egy tévéműsornak

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Komoly tudományos vitát váltott ki egy ismeretterjesztő film Ausztráliában. A készítők nem kevesebbet állítottak, minthogy a telített zsíroknak, semmi köze a szívbetegségekhez, a koleszterincsökkentő szerek pedig mérgezőek. Egy felmérés szerint hatvanezren el is hitték ezt, és felhagytak a szedésével.


Hatvanezer beteg mondott le a koleszterincsökkentők szedéséről az ABC ausztrál tévétársaság éles vitákat kiváltott műsorának hatására, amelyben toxikusnak nevezték a sztatinokat. Az ausztrál tévétársaság még 2013 októberében vetítette a Catalyst tudományos programban a Heart of the Matter (A dolog szíve, átvitt értelemben: lényege) című kétrészes filmet, amelynek készítői a „legnagyobb orvostörténeti mítosznak” titulálták a telített zsírok, a koleszterin és a szívbetegségek közötti ok-okozati összefüggést.

A programot jegyző riporterek eltúlzottnak vélték a koleszterincsökkentők legfontosabb csoportja, a sztatinok alkalmazásának pozitív hatásait, ráadásul a készítményeket toxikusnak és potenciálisan halálosnak neveztek. Az adás mindkét epizódját 1,5-1,5 millió tévénéző követte. A világszerte alkalmazott sztatinok a leggyakrabban felírt gyógyszerek közé tartoznak Ausztráliában, ahol az 50 év feletti lakosok 30 százaléka szedi ezeket a készítményeket.

Vezető ausztrál szakemberek már a műsor sugárzása után élesen bírálták a filmet. David Celermajer professzor, a Sydney-i Egyetem kardiológusprofesszora szerint „vér tapad a készítők kezéhez”, Chris Del Mar, a Bond Egyetem professzora pedig az egészségügyi témákkal foglalkozó újságírók felelősségére hívta fel a figyelmet.

A Sydney-i Egyetem kutatói a műsor nyomán 191 ezer ausztrál beteg gyógyszerezését elemezték a 2009 júliusától 2014 júniusáig terjedő időszakban. A vizsgálat alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a tévéadást követő 8 hónapban 60 897-tel kevesebb sztatinreceptet írtak fel, aminek hosszú távon negatív hatásai lesznek.

„Amennyiben a betegek a következő öt évben sem szedik a koleszterincsökkentőket, ez 1522-2900, egyébként megelőzhető halálos kimenetelű szívrohamot és stroke-ot eredményez” - írják a kutatók a The Medical Journal of Australia című orvostudományi folyóirat hétfői számában megjelent tanulmányukban. Az ABC szóvivője ugyanakkor hangsúlyozta: a műsorban és a Catalyst weboldalán egyaránt arra hívták fel a figyelmet, hogy a nézők orvosi konzultáció nélkül semmiképp sem változtassanak gyógyszerszedési szokásaikon.