Több európai országra kiterjedő terroristasejtet számoltak fel

Fotó: NTB SCANPIX / Audun Braastad

-

Olaszországban, Norvégiában és Nagy-Britanniában fogtak el kurd szunnita terroristákat, a szélsőséges iszlamista hálózat összesen 13 tagját tartóztatták le. Ezzel vélhetően megelőztek néhány robbantásos merényletet, és azt is, hogy norvég, valamint brit diplomatákat raboljanak el.


A Rawti Shax névre hallgató hálózat hat tagját Olaszországban fogták el, négyet Nagy-Britanniában, hármat pedig Norvégiában tartóztattak le. A Rawti Shaxból többen Irakba és Szíriába utaztak, hogy az Iszlám Állam oldalán harcoljanak.

Tizenhat kurd és egy koszovói állampolgár ellen pedig elfogatóparancsot adtak ki. Giovanne Governale parancsnok, az olasz csendőrség különleges műveleti csoportjának egyik vezetője azt mondta, hogy egy olyan beépült terroristasejtet számoltak fel, amelynek az említett országokon kívül Németországban, Finnországban és Svájcban is voltak tagjai.

A sejt vezetője a képen látható Mullah Krekar szélsőséges iszlamista hitszónok, aki 1991-ben telepedett le Norvégiában, és jelenleg 18 hónapos börtönbüntetését tölti. Állítólag a dzsihádista terroristák azt tervezték, hogy Krekar kiszabadítása érdekében norvég és brit diplomatákat rabolnak el, valamint öngyilkos robbantásos támadásokat hajtanak végre.


A hálózat az interneten szerveződött, kevéssé ismert fórumokon, ahová a rendőrségnek sikerült behatolnia és leállítania a külföldi harcokba történő toborzási folyamatot - mondta Governale.


Mullah Krekart Norvégiában nemzetbiztonsági kockázatnak tartják, és emiatt 2003-ban a kiutasításáról döntöttek, a határozatot azonban nem hajtották végre, mert Irakban - ahol halálbüntetés vár rá - nincs garancia a testi épségére. A szélsőséges iszlamista vezető Irakban az Anszár-el-Iszlám nevű iszlamista csoport társalapítója volt, bár - állítása szerint - 2002 óta nem irányítja azt. A csoport tagjaként az Egyesült Államok és az ENSZ által nyilvántartott terrorszervezetek, illetve a terrorizmussal összefüggésbe hozható személyek listáján szerepel.