Több emberről érdeklődik a kormány a Facebooknál

Fotó: Facebook / Facebook

-

2013 első félévéhez képest több esetben kértek ki magyar facebookozókról adatokat a magyar hatóságok.


A 2013 első félévinél több, 38 adatigénylést adott be Magyarország a Facebookhoz, ezekben 51 személy adataira voltak kíváncsiak – áll a Facebook által félévenként publikált Government Requests Report második jelentésében, amely 2013 második félévének adatigényléseit dolgozta fel. A Facebook az igénylések 28,95 százalékát teljesítette valamilyen szinten, azaz feltételezhetjük, hogy kb. 10-15 emberről szolgáltatott adatokat a közösségi oldal a magyar hatóságoknak. A közösségi portál egyébként a Reform Government Surveillance nevezetű projekt együttműködő partnere. A projektben az AOL, az Apple, a DropBox, a Facebook, a Google, a LinkedIn, a Microsoft és a Yahoo együtt küzd azért, hogy a kormányok megfigyeléseinek mértékét visszaszorítsa és hogy megvédje ezektől a megfigyelésektől a felhasználóit.A demokráciák korlátoznák a legtöbb Facebookozót

A legtöbb igénylést most is az Egyesült Államok nyújtotta be a Facebooknak: 12600 igénylésükben 18700 személyről érdeklődtek, több mint 80 százalékban teljesítette is ezeket a közösségi portál. Volt azonban, ahol minden adatlekérdezést készségesen teljesítettek: Cipruson három, Elefántcsontparton egy, Koszovóban és Szerbiában pedig két-két személy esetében adtak át valamennyi adatot. Adatkérések számában az élmezőnyben az alábbi országok végeztek: USA, India, Egyesült Királyság, Olaszország, Németország, Franciaország, Brazília – azaz a demokrácia mintaországai mind ezernél több igénylést nyújtottak be. Érdekesség, hogy olyan, társadalmi szempontból forrongó országok, mint például Egyiptom, Oroszország vagy éppen Törökország, nem végeztek az igénylések szempontjából az élmezőnyben – sőt, éppen ellenkezőleg. Egyiptom hat személy kapcsán hat igénylést nyújtott be, egyet sem teljesített a Facebook, ugyanez az arány Oroszországnál 1/1/0. Törökországban 129 esetben 353 személyről érdeklődtek, 56,59 százalékban adtak is ki adatokat a közösségi oldalnál – ez egyébként Lengyelországhoz hasonló nagyságrend. Új statisztikai oszlop a valamilyen szempontból blokkolt vagy törölt tartalmaké: itt India toronymagasan „nyert”, 4765 esetben élt a Facebook különböző tartalmi korlátozásokkal. Itt Törökország is „hasított”, esetében 2014-szer történt hasonló. Magyarország esetében viszont egyszer sem.

-


2013 első félév: a Facebook hét személyről adott ki adatokat Orbánéknak

A Facebook 2013 augusztusának végén jelentette meg a kormányzati igénylésekről szóló első jelentését. Ebből kiderült, hogy a magyar kormány huszonöt esetben kért adatokat a közösségi portáltól. Adatigényléseik során összesen huszonnégy személyről kértek információt Orbánék. A Facebook végül az esetek 36 százalékában, azaz hétszer tett eleget a magyar kormány adatigénylésének – valószínűsíthetően mind a hét teljesítés egy-egy felhasználóra vonatkozott, azaz a közösségi portál róluk adott ki információkat a kormánynak. A legtöbb adatigénylést nem meglepő módon akkor az Egyesült Államok adta be: 11-12 ezer igénylésük során 20-21 ezer személyről szerettek volna többet megtudni – az esetek 79 százalékában engedett is a Facebook. A második legtöbb igénylést India nyújtotta be a Facebookhoz: 3245 igénylésükben 4144 személy felől érdeklődtek, a kérelmek felét teljesítette a közösségi portál. Ezer és kétezer közötti igénylést adott le például az Egyesült Királyság, Olaszország, Németország és Franciaország. Rengeteg ország esetében egyszer sem teljesítette a kormányzati adatigényléseket a közösségi portál, így tett például Bulgária, Horvátország, Japán, Oroszország, vagy Egyiptom esetében is. Utóbbi kettő némileg meglepő, nem csak a teljesítések száma, hanem az igénylések száma miatt is. Oroszországnak csupán egy igénylése volt egy emberről, Egyiptomnak 8 információkérése 11 személyről – egyik sem teljesült.

Google: a magyarok is tiltatnak le YouTube-videókat

A magyar hatóságok először 2011-ben kérték a Google-t, hogy távolítson el két videót a YouTube-ról, a szolgáltató azonban ezt megtagadta. 2012-ben újabb kérések érkeztek a Google-höz, az egyik párt egy szerinte jogsértő videó eltávolítását kérte, eredménytelenül, valamint a bíróság rágalmazás miatt egy a blogspot.com blogmotoron közzétett blogbejegyzés eltávolítását is kérvényezte, ennek a Google eleget is tett. 2013-ban a magyar hatóságoktól nem érkezett a Google-höz cenzúrázási kérelem.