Több doppingteszt is pozitív lett a londoni olimpián

Fotó: AFP

-

Huszonhárom sportoló négy éve, a londoni olimpián levett mintájában bukkantak tiltott szerekre az újratesztelések során – jelentette be pénteken a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB). A Magyar Olimpia Bizottság nem kapott értesítést pozitív esetről.


A NOB honlapján megjelent közlemény szerint a 2012-es minták közül egyelőre 265-ot vizsgáltak újra, és olyan sportolók doppingtesztjét vették górcső alá, akik a riói olimpián is érdekeltek lehettek volna. A legújabb technológiával elvégzett vizsgálatokon öt sportágban hat nemzet összesen 23 sportolója akadt fenn.

A NOB múlt héten jelentette be, hogy a 2008-as pekingi játékokon elvégzett doppingtesztek újravizsgálása során hat sportágban 12 ország összesen harmincegy sportolója bukott meg. Később kiderült, közülük 14-en oroszok. A nemzetközi bizottság most azt is jelezte, hogy még egy pekingi minta eredménye mutatott abnormális értékeket.

A tesztelések 2015 augusztusban kezdődtek meg, és jelenleg is folynak, a NOB ezért külön kiemelte, hogy a következő hetekben nem elképzelhetetlen újabb esetek napvilágra kerülése. A közlemény azt is hangsúlyozza, hogy a pekingi és londoni újrateszteléseken megbukott sportolókat, illetve nemzeti olimpiai bizottságaikat és sportágaik nemzetközi szövetségét már értesítették, így a versenyzőkkel szemben megkezdhetik az ilyenkor szokásos eljárást. A NOB neveket csak a B próbák elvégzését követően hoz nyilvánosságra.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy nem kapott értesítést pozitív esetről a NOB-tól.