Több, de kisebb új lakás épül

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

Budapesten és a városokban nőtt, a községekben csökkent a lakásépítési kedv a tavalyihoz képest.


14 százalékkal több új lakás épült az országban az év első három negyedévében, mint egy évvel korábban. A KSH jelentése szerint idén szeptemberig 5307 új ingatlant húztak fel. A vizsgált időszakban két és félszeresére nőtt a kiadott lakásépítési engedélyek és az új lakások építésére vonatkozó egyszerű bejelentések együttes száma: 21 414 esetet regisztráltak idén.

Területi megoszlásban árnyaltabb a kép: az épített lakások száma Budapesten 22, a megyei jogú városokban 29, a többi városban 5,9 százalékkal nőtt, miközben a községekben 4,9 százalékkal csökkent.

A természetes személyek által épített lakások aránya 58-ról 49 százalékra esett vissza, miközben a vállalkozások által építetteké 41-ről 51 százalékra emelkedett. Kevésbé népszerűek a családi házban épült lakások, ezek aránya 56-ról 47 százalékra esett vissza. A többszintes, többlakásos épületekben használatba vett ingatlanok viszont közkedveltebbé váltak, legalábbis a számok ezt mutatják: 34-ről 43 százalékra nőtt az arányuk.

Általánosságban elmondható, hogy egyre kisebb lakásokat adnak át: a használatba vett lakások átlagos alapterülete 94 négyzetméterre csökkent, ez 6 négyzetméterrel kisebb az egy évvel korábbinál.

A kiadott új építési engedélyek alapján 90 százalékkal több, összesen 9172 lakóépület építését tervezik; a nem lakóépületekre kiadott építési engedélyek száma 50 százalékkal emelkedett.