Több bevándorló elszökött a bicskei menekülttáborból

-


Nem sokkal péntek délután egy óra előtt 64 bevándorló átugrott a bicskei befogadóállomás kerítésén és elszaladt - jelentette be Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) főigazgató-helyettese budapesti sajtótájékoztatóján. A menekülteket Budapesten, a Budafoki úton regisztrálták, majd busszal szállították őket a bicskei befogadóállomásra. A bevándorlók látszólag együttműködtek, de amikor leszálltak a járműről, elfutottak. Kiss Attila ennek kapcsán figyelmeztetett: amennyiben valaki többször kivonja magát a menekültügyi eljárás alól, a törvény lehetőséget biztosít menekültügyi őrizetbe vételre is. (Bicskén, a vasútállomáson tegnap óta tartózkodnak és tiltakoznak azok a menekültek, akik a budapesti Keleti pályaudvaron abban a hiszemben szálltak fel egy vonatra, hogy Ausztriába mehetnek, de a hatóságok leállították a szerelvényt, és azt várják, hogy a migránsok hajlandók legyenek bemenni a befogadóállomásra.)

A BÁH főigazgató-helyettese elmondta még: péntekig 150 611 menedékkérelmet regisztráltak, a regisztrációk folyamatosan zajlanak.

Balázs László, az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályának vezetője pedig arról számolt be, hogy éjfélig 162 ezer tiltott határátlépővel szemben intézkedett a rendőrség az idén, péntek délig további 1586 illegális bevándorlót fogtak el, valamint az idei eddigi 900 embercsempész mellett további 8 gyanúsítottat.