Több amerikai városra átterjedtek a tüntetések

Fotó: AFP / JIM WATSON

-

Baltimore-ban és több amerikai nagyvárosban nagyszabású tiltakozásokat tartottak a túlzott rendőri erőszak ellen.


A baltimore-iakkal való szolidaritást is kifejező megmozdulások más városok mellett kiterjedtek New Yorkra, Washingtonra, Bostonra, Chicagóra, Detroitra és Minneapolisra is. A tüntetők felháborodásának oka, hogy Baltimore előtt már Fergusonban, New Yorkban, Clevelandben, North Charlestonban és máshol fegyvertelen feketék vesztették életüket rendőri fellépés következtében.

Bill de Blasio New York-i polgármester arra hívta fel a tüntetőket, hogy a tiltakozás békés formáját válasszák, ám azok Manhattanben összecsaptak a rendőrökkel. Hatvannál több tiltakozót előállította a hatóságok.

Baltimore-ban, ahol ezrek vonultak utcára, még az éjszakai kijárási tilalom szerdai életbe lépése előtt 18 embert őrizetbe vettek. A nap folyamán viszont vádemelés nélkül elengedtek 101 embert a hétfőn és keddre virradóra elfogott több mint kétszáz közül. A rendőrség nem győzte a papírmunkát, és lejárt a vád nélküli fogva tartás legfeljebb 48 órás határideje.

A The Washington Post egy bírósági iratra hivatkozva arról írt, hogy Gray a rabszállítóba zárva szándékosan próbált meg sérülést okozni magának és a jármű falához csapkodta magát. Ezt eskü alatt vallotta egy most is börtönben lévő rab, akit Gray-jel egy furgonban szállítottak be. Ugyanakkor a rab nem látta, hogy Freddie Gray pontosan mit csinál, mert egy fémfal választotta el őket.

A 25 éves fiatalember eszméletlen volt, amikor április 12-én a rendőrségre érkezett. Egy héttel később belehalt súlyos gerincsérülésébe. Freddie Gray haláláról péntekre esedékes előzetes halottkémi jelentést a korábbi híradásokkal ellentétben mégsem hozzák nyilvánosságra.