Több a hely, mint a jelentkező

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Több középiskolai hely van – különösen a négyosztályos iskolákban –, mint ahány jelentkező – mondta az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatója.


Kaposi József ezért nyugalomra intette a középiskolákba jelentkező diákokat és szüleiket, de hozzátette, hogy a legnépszerűbb helyekre valóban nehéz bekerülni.

Az intézet főigazgatója kitért arra is, hogy a gyerek 14 éves korában döntően még a szülő segíti, illetve dönti el a választást. A szakember ugyanakkor kiemelte: a legfontosabb a tanulás megszerettetése, ez a feltétele az élethosszig tartó tanulásnak. „Mindegy, hogy mit tanul a gyerek, a lényeg, hogy szeresse” – hangsúlyozta Kaposi József, hozzátéve: akkor lehet igazán eredményes és hasznos a középiskolai tanulás, ha az nem unalmas, és nem okoz szorongást a gyermekben.

A középfokú felvételin a 8. osztályt befejezők közül a gimnázium, a szakgimnázium, a szakközépiskola, a szakiskola és a készségfejlesztő iskola 9. évfolyamára jelentkezők, valamint a 8 vagy 6 évfolyamos gimnáziumi osztályokba jelentkezők vesznek részt, beleértve az előkészítő osztályokra pályázókat is.