Tízmilliárdos megrendelést nyertek verseny nélkül Mészáros Lőrincék

Fotó: MTI/MTVA / Földi Imre

-

Nettó tízmilliárd forintért árvízvédelmi munkákat végezhet a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc kft-je egy másik céggel közösen. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság által kiírt pályázat eredménye az uniós közbeszerzések lapjában jelent meg.


A Békés Drén Környezetvédelmi, Víz- és Mélyépítési Kft és a Mészáros és Mészáros Kft konzorciuma egyetlen ajánlattevőként, gyorsított meghívásos eljárásban nyerte el a nettó tízmilliárd forintos munkát, vette észre a napi.hu. A felhívás január 2-án jelent meg, az ajánlattételi határidő január 19 volt, az ajánlattételi felhívás.t pedig február 17-ig küldték ki. Eredményt április 16-án hirdettek. A szerződés előzetesen becsült értéke 9 896 864 191 forint volt, a konzorcium nettó 9 900 000 000 forintért vállalta a munkát.


A pályázati kiírás a Közép-Tisza-vidéki, az Alsó-Tisza-vidéki, a Körös-vidéki és a Tiszántúli vízügyi igazgatóságok területére eső árvízvédelmi munkák elvégzésére szólt, és uniós forrásból finanszírozzák.
A gyorsított eljárás indoka a kírás szerint „a folyamatosan fennálló és egyre növekvő mértékű árvízkockázat, és a megvalósításra rendelkezésre álló rövid időtartam” volt, mivel a kivitelezést 2015 szeptember 30-ig be kell fejezni és a határidő nem módosítható.

A napi.hu emlékeztet, hogy az Európai Bizottság már többször kifogásolta a magyarországi egyszereplős, verseny nélküli közbeszerzéseket, és az Orbán-kormány az új operatív programok elfogadásának feltételeként vállalta, hogy megújítja a közbeszerzési szabályozást.

A Mészáros és Mészáros Kft valamint a Békés Drén korábban egy másik, nettó 34 milliárdos OVF-tenderen is a nyertesek között volt, 2013 decemberében.