Tízmilliárdos állami veszteségeket hozhat az elbukott rezsiharc

-

Még nem kommunikálják, de tulajdonképpen feladta a rezsiharcot Brüsszelben a kormány – értesült a Figyelő. A lap szerint az MVM átszervezésével pótolnák az így felmerülő állami veszteségeket.


A hetilap szerint a kabinet azzal számol, hogy a nyolc vitatott szabályozási pont közül (ennyi nem felel meg az uniós előírásoknak) hatban meg lehet egyezni az EU-val, kettőben viszont semmi esély a kompromisszumra. Ez a két pont a rendszerhasználati díjakkal kapcsolatos, ami azért problémás, mert a rezsicsökkentés során pont ezeknek a díjaknak a körét szűkítették. A szolgáltatók ugyanis nem építhetik be a díjaikba az évi több milliárd forintos közműadót, és elismert tőkeköltség címen is sokkal alacsonyabb összeggel számolhatnak.


Az uniós kifogások nyomán ezeknek az elemeknek várhatóan vissza kell kerülniük a számlákra, ám a kormány továbbra sem szeretné, ha ez a lakossági fogyasztóknál áremelkedést eredményezne. Ennek érdekében nem maradna más választása, minthogy magát a lakossági árat csökkentse tovább, csakhogy a lakosság az esetek többségében már most is a beszerzési árnál olcsóbban kapja a gázt és az áramot. Ez tehát nettó veszteséget jelentene a szolgáltatóknak, ráadásul a legjobban a szektorban egyre inkább terjeszkedő nemzeti közműcéget sújtaná.

A Figyelő számításai szerint éves szinten 40-45 milliárd forint lehet az az összeg, amit a jövőben a hálózati cégek helyett az egyetemes szolgáltatóknak – köztük az államnak – kellene állnia a rezsicsökkentésből. A lap forrásai szerint a kormányzati körökben is ilyesmivel számolnak: a 2018-as választásokig 100-130 milliárd forintot vihet el a brüsszeli rezsibukta. Ezt pedig úgy kezelnék, hogy átszerveznék a Magyar Villamos Műveket, leválasztanák róla például a paksi erőművet, és komoly megtakarítási programot indítanának, amelyből a kormány várakozásai szerint éves szinten akár 50 milliárd forintot is megspórolnának.