Tízmilliárdokba kerülhet a magyar államnak a sütis per elvesztése

Fotó: Europress/AFP/Kisbenedek Attila / Europress/AFP/Kisbenedek Attila

-

A nemzetközi bíróság ítélete szerint a Fővárosi Törvényszék jogtalanul számolt fel egy portugál céget. Két év múlva derül ki, mennyi kártérítést fizet az állam, a portugál cég 110 millió euróra, azaz több mint 30 milliárd forintra számít.


Nyolcévnyi pereskedés után a nemzetközi bíróság ítélete kimondta: Magyarország a Fővárosi Törvényszék ítéletein keresztül megszegte a külföldi befektetések védelmére vonatkozó alapelveket – írja a Menedzsment Fórum honlapja. A mostani eljárást 2012 és 2015 között a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja végezte.

A süteményeket, kekszeket, kétszersülteket gyártó DanCake azért fordult a nemzetközi bírósághoz, mert korábban a Fővárosi Törvényszék felszámolta a vállalatot. A cég 2006-ban 10 ezer euróval tartozott egyik beszállítójának, ezért a beszállító kezdeményezte a felszámolásukat. A DanCake rendezte a tartozást, a törvényszék ennek ellenére mégis a felszámolás mellett döntött.

Az eljárás következő szakaszában derül majd ki, hogy a portugál vállalat mennyi pénzre számíthat Magyarországtól. A végső ítéletet 2017 márciusában hozza meg a bíróság, a portugál cég 110 millió eurós kártérítésre tart igényt.