Tízmilliárdokba és munkahelyek tízezrébe kerülhet a Cityben a Brexit

Fotó: AFP / ODD ANDERSEN

-

Ha az Egyesült Királyság és az EU között marad a szabadkereskedelem, sokkal kisebb lesz a londoni pénzügyi központ vesztesége.


Londoni pénzügyi elemzők szerint több tízmilliárd font bevételkiesést és több tízezer munkahely megszűnését okozhatja a londoni City pénzügyi szolgáltatási szektorában a „hard Brexit”, vagyis ha Nagy-Britannia nemcsak az Európai Unióból, hanem annak egységes belső piacáról is kivonulna szabadkereskedelmi megállapodás nélkül.

A City legnagyobb pénzügyi szolgáltatási vállalkozásait képviselő szervezet, a TheCityUK az Oliver Wyman globális vállalati tanácsadó céget bízta meg a Brexit lehetséges forgatókönyveinek összeállításával. A szerdán ismertetett 24 oldalas hatástanulmány legrosszabb forgatókönyv-változata szerint – amely a legalacsonyabb szintű hozzáféréssel számol az uniós belső piachoz – az EU-piachoz kötődő citybeli üzleti aktivitás 40-50 százalékkal zuhanna, 18-20 milliárd font (6300-7000 milliárd forint) bevételkiesést és 31-35 ezer munkahely megszűnését okozva.