Tízmilliárdba kerülhet az olimpiai pályázat

Fotó: Róka László / Róka László

-

Budapest immár biztosban végig versenyben lesz a 2024-es olimpia megrendezéséért, mert a NOB a végső döntés előtt nem szűkíti a jelentkezők listáját. Ezzel azonban a költségek is emelkedhetnek.


A Nemzetközi Olimpiai Bizottság vasárnap úgy döntött, nem szűkíti a 2024-es olimpiára jelentkező városok listáját a helyszín végleges kijelölése közt. Ezzel eldőlt, hogy Budapest végig versenyben marad a rendezésért, másrészt a 2017-es döntésig vezető út immár biztosan milliárdokba kerül majd Magyarországnak.


A PricewaterhouseCoopers nevű könyvvizsgáló cég hatástanulmánya szerint a pályázati bizottság költségei a következőképp alakulhatnak:

  • tervezés és előkészítés 1,9 milliárd forint
  • marketing és kommunikáció 4,5 milliárd forint
  • utazás és reprezentáció 1,1 milliárd forint
  • adminisztratív költségek 2,2 milliárd forint
  • NOB-nak fizetendő díjak 0,2 milliárd forint


A PwC a múltbeli tapasztalatok alapján azt írja, az olimpiára pályázó városok átlagosan 8-22 milliárd forintnyi összeget költöttek el – közölte az Origo.hu.

A cég elismeri: elsősorban a nemzetközi pályázati szakértőktől kapott információkra, illetve a sajtóban, szakmai forrásokban fellelhető adatokra támaszkodott az elemzés elkészítésekor.

A legnagyobb tétel a tanulmány szerint a marketing és a kommunikácó lehet, amelynek keretében 4,5 milliárd forintot költhet el a főváros weboldal-fejlesztésre, promóciós film készítésére, hirdetésekre.