A tízgólos győzelem után már az olimpia lesz a tét a kézi-vb-n

Fotó: MTI / Kovács Anikó

-

A Japán elleni találkozó egy percig sem volt izgalmas, mindenki sokat játszhatott, és a 31-21-es siker után készülhetünk a Lengyelország elleni nyolcaddöntőre, ahol már valójában a riói részvétel kiharcolása lesz a tét.


A csoport, 5. forduló:
Magyarország–Japán 31-21 (17-11)

Három győzelem (Tunézia, Szerbia és házigazda Dánia ellen), valamint egy megsemmisítő vereség (15-32 Montenegróval szemben) után várta utolsó csoportmérkőzését a magyar válogatott Japán ellen. Nagyon nem volt mindegy, hogy milyen eredmény születik, ugyanis a magyar válogatott csoportelső is lehetett volna, ha nyer, majd este Dánia is megveri Montenegrót. Az első feltétel teljesült, a második azonban nem, Dánia végig csak szaladt az eredmény után, majd 23-21-re kikapott. Németh András csapata viszont nagyon helyesen csak a saját játékával foglalkozott.


Triscsuk Krisztina támadásban és védekezésben is sokat volt fönt


Koncentráltan kezdtünk, és 2-1-es japán vezetés után zsinórban öt gólt lőve nyolc perc után 6-2-re vezettünk. A japánok erőltették a nyitott védekezést, támadásban is sokat mozogtak, de a fizikum- és a képzettségbeli különbséget nem tudták áthidalni. A nyitott védekezést könnyen átjátszottuk, ha hatos falra váltottak, az meg még annál is könnyebben lőttük át. Védekezésben rengeteg labdát szereztünk, Kiss Éva is védett, ha úgy alakult, és negyedóra után 11-4-re vezettünk.

Ezúttal a cserék (Bódi, Erdősi, Szamoránsky, Triscsuk) is hozzá tudták tenni a magukét a meccshez, így a kezdő sorunk teljes nyugalomban pihenhette végig az első félidő második felét. Még úgy is biztos előnnyel mehettünk szünetre, ha az utolsó öt percben csak egy gólt lőttünk és a védekezésünk is kevésbé volt feszes (17-11).


Szamoránszky (18) és Szucsánszki összjátékából több gól is összejött


A második játékrészt a kapuban Bíró Blankával, átlövőben pedig a 198 centi magas Planéta Szimonettával kezdtünk. Előbbi ziccert fogott és a kapu fölé nézett egy hetest, utóbbi pedig egy látványos bombával indított. Azt még véletlenül sem mondhattuk, hogy ezer fokon égve pörög a magyar csapat (és a japán kapufa is remekelt), de a 40. percre így is 21-12 volt az állás – 120 napos japán edzőtábor ide vagy oda..


Az utolsó negyedórát már közte tízről kezdtük, és miután ekkor emberelőnyben is tudtunk gól lőni, edzőmérkőzéssé vált a találkozó, ami azért volt jó, mert így mindenki sokat pihenhetett (vagy játszhatott). Az 53. perctől a kettős emberhátrányt is gyakorolhattuk, de gólt nem kaptunk, meg Bíró két ziccert is levadászott. Az utolsó percben csak az volt a kérdés, hogy meg lesz-e a szép kerek tízgólos különbség, erről végül az utolsó másodpercben Triscsuk gondoskodott egy tíz méterről talpról eleresztett gyönyörű góllal.

A nyolcaddöntőben Lengyelországgal fogjuk játszani. A meccs eredetileg vasárnap este lenne, ám a házigazda dánok hétfőről vasárnapra hozták előre a dán-svéd derbit, így a magyar-lengyel meccset hétfőn 18.00-kor rendezik Herningben. Ha nyerünk, már biztos, hogy ott lehetünk a jövő tavaszi olimpiai kvalifikációs tornán.


Kiss Éva ritkán adott okot az örömre a japán játékosoknak


Németh András egy rossz 15 percet (az első félidő második felét) leszámítva elégedett volt a látottakkal, viszont a neheze most jön. A kapitány a többséggel ellentétben nem is örült volna Angolának, amondó, hogy a lengyel csapatot jobban ismerjük, és az európai stílus jobban is fekszik nekünk, mint az afrikai csapat kiszámíthatatlan játéka. „A lengyelek rutinosabbak, de Angola is lehet kellemetlen ellenfél” – zárta Németh András.


A remekül játszó Triscsuk Krisztina saját teljesítményével és a csapat munkájával is elégedett volt. „Mindenki rendben volt pszichésen és fizikailag is, nagyon jól felkészültünk erre a találkozóra” – mondta az átlövő.


Az A csoport végeredménye
1. Montenegró 9 pont
2. Magyarország 8
3. Dánia 6
4. Szerbia 5
5. Japán 2
6. Tunézia 0