Tízezren menekültek el Aleppóból

Fotó: AFP / ARIS MESSINIS

-

Több mint tízezer civil menekült el az elmúlt 24 órában az észak-szíriai Aleppó felkelők kezén lévő negyedeiből a kormányhadsereg ellenőrizte városrészekbe - jelentette hétfőn az angliai székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet, amelynek szerte az arab országban vannak aktivistái.


Az OSDH szerint a kormányerők aleppói offenzívájának november 15-i kezdete óta 130 ezren hagyták el a lázadók kezén lévő negyedekben lévő otthonukat.

Szemtanúk arról számoltak be, hogy egész éjszaka ropogtak a fegyverek a városban, és a támadás egyre hevesebb lett.

A kormányerők az éjszaka folyamán tovább nyomultak előre, így immár a lázadók által korábban uralt terület 90 százalékát elfoglalták. Bassár el-Aszad szíriai elnök erői hétfő reggel visszavették a nagy kiterjedésű Sejk Szaid negyedet, ahol vasárnap délután óta heves harcok zajlottak - írta közleményében az OSDH.

Sejk Szaid stratégiai jelentőségű, magasan fekvő terület, ahonnan a szíriai hadsereg könnyedén támadhatja a felkelők kezén maradt 7 négyzetkilométernyi területet.

Az orosz légierő támogatását élvező Aszad oldalán iráni katonák, valamint a Hezbollah libanoni síita szervezet fegyveresei is harcolnak.

Az orosz védelmi minisztérium hétfőn közölte, hogy 728 felkelő tette le a fegyvert az elmúlt 24 órában, és vonult át Aleppó nyugati részére. A moszkvai forrás úgy tudja, hogy 13 ezer 346 civil hagyta el a lázadók ellenőrzése alatt álló területeket ugyanezen idő alatt.

Az aleppói offenzíva kezdete óta legalább 413 civil vesztette életét a város felkelők kezén lévő részén, míg a kormányerők által ellenőrzött területeken 139 civil halálát okozták a lázadók rakétái.

Szíria második legnagyobb városa és néhai gazdasági központja felett 2012 óta megosztottan gyakorolnak hatalmat a felkelők és a kormányerők.

Az immár csaknem hat éve zajló szíriai polgárháborúban több mint 300 ezren vesztették életüket, és a lakosság legalább fele kényszerült elhagyni otthonát.