Tízezren írták alá az Altus uniós megbízása elleni tiltakozást

Fotó: AFP / ATTILA KISBENEDEK

-

Két hónap alatt több mint tízezer állampolgár írta alá az Oikosz Alapítványnak az Altus Zrt. uniós megbízása ellen megfogalmazott petícióját, melyet a szervezet elnöke pénteken az Európai Bizottság magyarországi képviseletéhez is eljuttatott


Nagy Ervin, az Oikos Alapítvány elnöke azt mondta pénteken az M1-en: véleményük szerint Gyurcsány Ferenc az Altus Zrt.-én keresztül „saját önös politikai érdekeit kívánja majd érvényesíteni”, amikor az Európai Bizottság megbízásából a magyar fejlesztéspolitikai döntéseket elemzi, illetve jelentéseket készít róla.


Az alapítvány elnöke kiemelte, azért írtak levelet, mert aggályosnak találják, hogy „egy aktív baloldali politikus, egy ellenzéki politikus és annak százszázalékosan tulajdonolt cége, az Altus Zrt. egy olyan megbízást kap, ami mindenképpen politikától független, objektív munkát igényel”. Ez mindenképpen problémát jelent szerinte.

Pénteken délután az Oikosz Alapítvány elnöke a tiltakozó aláírásokat és a nyílt levelet az Európai Bizottság magyarországi képviseletére vitte, és arra kérte a kirendeltség illetékesét, hogy juttassák ki Jean-Claude Junckernek, a bizottság elnökének. Nagy Ervin hozzátette: abban bíznak, hogy az Európai Bizottság elnöke felülvizsgálja a megbízást.

A szervezet honlapja szerint – ahol nyílt levelüket is közzé tették – az alapítvány vezetője Nagy Ervin filozófus-politológus, megbízott egyetemi előadó, felnőttképző iskolai tanár. Emellett a Jobbik alapító tagja, volt alelnök és választmányi elnök is, valamint a „Harmadik út, MIÉP-Jobbik” képviselőjelöltje 2006-ban. 2007-ben lépett ki többekkel együtt, mert nem értett egyet a Vona Gábor-féle irányvonallal.

Az Altus Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. – amelynek vezérigazgatója Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnöknek, a Demokratikus Koalíció elnökének felesége – tavaly nyert el tanácsadói megbízást az EU 2014 és 2020 közötti fejlesztési programjainak ellenőrzésére. Korábban több kormánytag és kormánypárti politikus is aggályait fejezte ki a volt miniszterelnök, a DK jelenlegi elnökének uniós megbízása miatt, s úgy vélték, Gyurcsány Ferencnek vissza kellene adnia az Altus-megbízást.