Tízezrek tüntettek az atomenergia ellen Tajvanon

-

A tiltakozók tartanak a földrengések következményeitől, zöldenergiát és energiatakarékosságot szeretnének a jelenleg az áramfogyasztás 20 százalékát adó atomerőművek helyett.


Emberek tízezrei vonultak utcára szombaton Tajvan több városában, hogy az atomenergia alkalmazása ellen tiltakozzanak. A szervezők szerint Tajpejben mintegy 30 ezren, két másik városban pedig összesen 15 ezren vettek részt az atomellenes demonstráción, a tiltakozók a nukleáris energia betiltását követelték a kormánytól. A tüntetők közül többen „Viszlát, atomenergia” és „Nincs szükségünk nukleáris energiára” feliratú táblákat tartottak a magasba.

„Követeljük, hogy a kormány változtasson az energiapolitikáján, és fektessen nagyobb hangsúlyt a zöldenergia-forrásokra és az energiatakarékosságra” – mondta a megmozdulás egyik szervezője, aki szerint „Tajvannak le kell számolnia az atomenergiával”. Az egyik tiltakozó arról beszélt, hogy a szomszédos Japánhoz hasonlóan Tajvan is ki van téve a földrengéseknek. „De mivel kisebb a sziget, a nukleáris létesítmények közelebb vannak az otthonokhoz” – mondta.

A szigetország energiaszükségletének mintegy 20 százalékát fedezik atomerőművek. Tajvan két tektonikus lemez találkozásánál fekszik, s viszonylag gyakran sújtja földrengés, vagyis a Japánéhoz hasonló szerencsétlenség bekövetkezte sem zárható ki. Tizenhat évvel ezelőtt, az eddigi legsúlyosabb eset során egy 7,6 erősségű földmozgás 2400 ember halálát okozta.

A Japánban található fukusimai erőmű négy évvel ezelőtt (2011. március 11-én) súlyosan károsodott egy földrengés és az azt követő szökőár miatt, ez volt az 1986-os csernobili tragédia óta a legnagyobb atombaleset. A nukleáris szivárgás közvetlenül nem követelt áldozatokat, de a természeti katasztrófában több mint 18 ezer ember vesztette életét.