Tízezrek tüntettek a munka ünnepén - Isztambulban oszlattak

Fotó: AFP / Bulent Kilic / AFP / Bulent Kilic

-

A kormányok megszorító politikája és a munkanélküliség ellen vonultak utcára Európa-szerte. Törökország fővárosában összecsapások is voltak, 90-en megsérültek.


Vízágyúk és könnygáz bevetésével kergette szét a török rendőrség csütörtökön Isztambulban azt a több száz tüntetőt, akik a munka ünnepe alkalmából – a tilalom ellenére – megpróbáltak bejutni a kormányellenes megmozdulások nyomán híressé vált Taksim térre. (1977-ben a téren 34 tüntető halt meg, miután egy közeli épületből tüzet nyitottak rájuk.) Az összecsapásokban a beszámolók szerint kilencvenen megsebesültek, több mint száznegyven embert őrizetbe vettek. A helyszínről tudósító egyik újságíró szerint a rohamrendőrök vízágyúk fedezetében indították meg akciójukat a tüntetők ellen, akik torlaszokat emeltek a szomszédos Besiktas negyedben, majd megpróbáltak behatolni a Taksim térre. A tüntetők erre válaszul tűzijátékot lőttek és köveket hajítottak a rendfenntartók felé. A város másik pontján is összecsaptak a rendőrök és a tüntetők, ott Molotov-koktélokkal és tűzijátékokkal támadtak a rendőrökre. Egy páncélozott rendőrségi járművet felgyújtottak. A török fővárosban több helyszínen is tüntettek május elsején. Isztambulban 40 ezer rendőr volt szolgálatban.


Az uniós országokban nyugodtabban demonstráltak

Párizsban a kormány megszorító intézkedései ellen több mint 65 ezer tüntetőt vitt utcára egy szakszervezeti szövetség. Hasonló tüntetések voltak Marseille-ben, Toulouse-ban és Lille-ben is.

Két szakszervezet viszont nem csatlakozott a kormányellenes demonstrációhoz, mert ők helyesnek tartják a kormány hiánycsökkentő törekvéseit, és a legújabb, 50 milliárd eurós takarékossági program nagy részével is egyetértenek. Ők szolidárisabb Európát követeltek.

Görögországban is a megszorítás ellen tiltakoztak nagyjából 20 ezren. Ők szociálisan érzékenyebb EU-t akarnak.

Spanyolországban a rekordmagas munkanélküliség miatt tiltakoztak, több nagyvárosban összesen 70 ezren vonultak utcára.

Az észak-olaszországi Torinóban anarchisták egy kisebb csoportja összetűzött a rendőrséggel a május 1-jei felvonuláson.