Tízezrek menekültek el Szíriából az elmúlt 48 órában

Fotó: AFP / ARIS MESSINIS

-

Sok a panasz a török határőrökre.


Legalább 30 ezren menekültek el az Iszlám Állam és a felkelők közötti harcok elől az észak-szíriai Aleppó környékéről az utóbbi 48 órában - közölte a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberi jogi szervezet.

A HRW felszólította Törökországot, hogy nyissa meg határait a menekülő emberek előtt. A szervezet egyúttal azzal vádolta meg a török határőröket, hogy tüzet nyitottak a határt megközelítő szíriaiakra. "Törökország ahelyett, hogy együttérzésről tenne tanúbizonyságot, éles fegyverekkel lő a harcok elől menekülő emberekre" - háborgott Gerry Simpson, a HRW munkatársa.

A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint az elmúlt négy hónapban 16 menekültet öltek meg a török határőrök, ebből három gyerek volt. Más források szerint ez a szám valójában jóval nagyobb lehet.

Törökország az utóbbi időben szigorított a határellenőrzésen, és a korábbival ellentétben nem engedi számolatlanul beáramlani területére a Szíriából érkezőket. Emiatt több tízezren vesztegelnek a határ mentén felállított sátortáborokban.