Tízezer klíma hiányzik a lakossági piacról

Forrás: VS.hu

-

Több klímatípus hiányzik a kereskedők polcairól, nincs elegendő szerelő sem. Aki most rendel, annak augusztusban már nem szerelik be.


Tízezer darab klímaberendezés hiányzik a lakossági piacról – erősítették meg meghatározó piaci szereplők. Biztosnak tartják, hogy a tavalyihoz képest 40-50%-kal magasabb lakossági kereslet miatt százezer darab fölé emelkedik az eladott klímák száma, ami új csúcsot jelent.

A termékek mellett a telepítést végző szakemberek is hiányoznak. A népszerűbb típusok a megrendeléstől számított 2-3 hét múlva kerülnek ki a raktárakból a szerelőkhöz, és még ennyit idő múlva fogják hűteni a lakást. Aki nem márkafüggő, gyorsabban jut klímához, de a szerelőkre neki is várnia kell.


Ritka, mint a japán klíma

Tavaly forró nyár volt, több hőségriadóval, és a lakosság nem felejtette el, mennyire szenvedett a melegtől, ezért több klímaberendezésre jött megrendelés. Tavasz óta állandósult a kereslet és a meleg idő, ezért hiánycikknek számítanak olyan márkák, mint a Daikin, a Toshiba és a Mitsubishi – erősítette meg két piacvezető nagykereskedő.


A japán klímákhoz hű vásárlók várnak a legtovább. A nagykereskedőknél
hosszú várólisták vannak.

Elképzelhető, hogy a szintén megnövekedett spanyol és olasz keresletet elégítik ki a japán gyártók, ott nem akarnak megrendelőket veszíteni, ezért beáldozzák a kisebb piacokat

– mondta el Váradi György, a nagykereskedelemmel foglalkozó Columbus Klíma ügyvezető igazgatója.

„Nem adtunk el kevesebbet, mint tavaly, de kétszer-háromszor akkora a kereslet, ezért tűnhet úgy” – reagált Zuggó Balázs, a piacvezető Daikin Hungary ügyvezető igazgatója. Azzal magyarázta az ellátási problémákat, hogy a csúcsot döntő lakossági érdeklődés mellett megnőtt a japán termékek iránti kereslet is.

A japán márkák időszakos komoly ellátási nehézségeit érzékelte Hambuch Zoltán, a Planning & Trading klímatechnikai nagykereskedő cég kereskedelmi igazgatója is.

A sosem látott kereslet miatt jobban fogynak a felső kategóriás termékek. A vásárlók alkalmazkodnak a helyzethez, és viszik a tervezettnél drágább berendezéseket is. A nagykereskedők listaárai szerint bruttó 110 és 500 ezer forint között vásárolhatunk klímát, és 50-80 ezer forint telepítési díjjal számolhatunk.

Más a helyzet a kereskedelmi és ipari klímaberendezések piacán. A rendelések egyenletesebben érkeznek egész évben, ezért most nincs keresletbővülés és termékhiány – mondta el Szentendrei Zsolt, a CLH Hűtés- és Klímatechnikai Kft. kereskedelmi és logisztikai igazgatója. A CLH az ipari klímapiac meghatározó cége, egyik résztulajdonosa Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester.


Bekavartak a szerelőknek

A klímaszerelői képesítés megszerzésének változása miatt több százan estek ki a munkából, mert elveszítették a jogosultságukat.

A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság azt állítja, hogy a piac fehérítésének érdekében változtatta meg nemrég a klímás szakemberek működési engedélyének kiadását. E szerint ha egy szakember képesítésének érvényességi ideje lejárt, és azt megelőzően nem végezte el az előírt megújító képzést, nem kapott engedélyt. A hatóság azt írta a VS.hu-nak, hogy csak azok a klímaszerelők veszették el a jogosultságukat, akik nem regisztráltak a Klímagáz Adatbázisban és feketén dolgoztak, hiszen ők a jelenlegi rendszerben nem tudnak legálisan gázt vásárolni.

Ezek szerint nem csupán a fogyasztói igények növekedtek idén tavasztól, hanem kevesebb lett a klímaberendezés és az engedéllyel rendelkező klímaszerelő is, ráadásul a külföldi munkavállalás is jelentős hatással van a szerelői kapacitás csökkenésére.

Emiatt húzódik több mint egy hónapra a lakossági klímaberendezések telepítésének határideje.