Tizenötezer, eladás előtt álló autót hív vissza a Renault

Forrás: Renault

-

A Volkswagen-botrány után a francia kormány véletlenszerű tesztelést rendelt el az autógyárakban. A Renault-nál 15 ezer autónál találtak a megengedettnél magasabb szén-dioxid- és a nitrogén-oxid kibocsátást.


A visszahívást már novemberben megkezdte a francia autógyár, a bejelentéssel azonban mostanáig vártak. A The Verge szerint a bejelentésnek köze lehet ahhoz, hogy két hete nyomozók szállták meg a cég főhadiszállását és két gyárát.


A Renault nyilatkozata szerint azonban egy már júliusban megtalált problémát javítanak most. "Júliusban észleltük, hogy beállítási hiba történt. A hibát kijavítottuk szeptember elején, és a járművek visszahívása folyamatban van" - mondta Gaspar Gascon Abellan, az autógyár motorfejlesztési igazgatója. Kiemelte, hogy a probléma csak a Captur típus Franciaországban és Európában forgalmazott, de még eladás előtt álló 110 lóerős dízelváltozatát érinti. A cég korábban azt nyilatkozta, hogy a kibocsátási értékek leszorítása ötvenmillió eurójába fog kerülni."Az új autóknak meg kell felelniük a normáknak" - mondta Ségolene Royal francia környezetvédelmi miniszter, aki szerint "a dolgokat gyorsan meg lehet oldani, mert a motorok rendes beállításához egy fél nap elég". A miniszter arról is beszélt, hogy az eddigi károsanyag-kibocsátási tesztek nem voltak megfelelők. A jövőben olyan vizsgálatokat kell bevezetni, amelyek valós körülmények között zajlanak, és amelyek eredményét nem lehet kétségbe vonni.