Tizenöt évet kapott a ministráns, aki robbantást tervezett a metróban

Fotó: ANADOLU AGENCY / Tolga Akmen

-

Damon Smith egy Al-Kaida videóból tanulta meg a házi bombakészítést, a londoni metróban akarta felrobbantani a saját szerkezetét.


Tizenöt év börtönre ítélték azt a 20 éves ministránsfiút, aki a londoni metróban hagyott egy házi készítésű bombát egy hátizsákban - írja a Telegraph. Damon Smith a bíróságon azt mondta, csak viccből hagyta a metrón a hátizsákját még októberben, de bűnösnek találták, mert robbanóanyagot is tartalmazott.
A húszéves fiúnál korábban autizmus spektrumzavart állapítottak meg. Smith nagyon érdeklődött a fegyverek és bombák iránt, ezt a bombát egy hipermarketben kapható órából készítette egy Al-Kaida cikk alapján, aminek a címe: "Készíts bombát anyukád konyhájában!"
Az elhagyott hátizsákot először az utasok vették észre, és szóltak a metróvezetőnek. Ő talált tárgyként a vezetőfülkébe vitte, de miután észrevette, hogy zsinórok lógnak ki a táskából, azonnal riasztotta az állomásfőnököt a következő megállóban.


Nem terrorista, de megszállott

A bíró azt mondta, Smith nem terrorista szándékkal készítette a robbanószerkezetet. Több bombát is gyártott otthon, mielőtt az egyiket a metróba vitte volna.
A BBC meglátogatta a fiú édesanyját Délkelet-Londonban. Az anya azt mondta, a fia egy füstbombát vitt magával a metróba, a vicc pedig rosszul sült el. Szerinte Damonnek nem börtönre, hanem segítségre van szüksége. A fiú nem csak a való életben érdeklődött a fegyverek iránt, de több YouTube videót is készített, ahol videojátékokon játszik le olyan tömeggyilkosságokat, amelyek valóban is megtörténtek.
A londoni rendőrség terrorellenes csoportjának vezetője azt mondta, a hétfői manchesteri esetből látszik, mekkora pusztítást tud végezni egy bomba, és azt is elmondta, Smith metrón hagyott szerkezete is éles volt, de időben hatástalanították.