Tizenöt éve nem volt ilyen kevés munkanélküli az USA-ban

-

Több munkanélküli segélyért folyamodó lett, de a tartósan munkanélküli segélyt kérők száma is tizenöt éves mélypontra csökkent.


Emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma az Egyesült Államokban a múlt héten, de a segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag és a tartósan munkanélküli segélyt kérők száma is tizenöt éves mélypontra csökkent, azaz az alaptrend továbbra is a munkaerő-piaci helyzet javulását mutatja.

Az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a május 16-án zárult héten a szezonálisan kiigazított adatok szerint a segélykérelmek száma tízezerrel, az előző heti 264 ezerről 274 ezerre emelkedett. Már a 11. egymást követő héten maradt 300 ezer alatt ez a szám.

Elemzők enyhe emelkedésre, átlagosan 271 ezres értékre számítottak a MarketWatch amerikai gazdasági hírportál beszámolója szerint.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag a múlt hét végére 5500-zal 266 ezer 250-re csökkent, ami 2000. április 16. óta a legalacsonyabb szint. A mozgóátlag segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat, és a 300 ezer alatti értéket a munkaerő-piaci helyzet erősödésének jeleként értelmezik az elemzők.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 12 ezerrel, 2 millió 211 ezerre csökkent a május 9-én zárult héten, ami 2000. november 15. óta a legalacsonyabb szint. A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 29 ezerrel 2 millió 229 ezer 750-re esett, utoljára 2000. november 25-én állt ilyen alacsony szinten ez az érték.

A munkaügyi minisztérium közleménye szerint semmilyen különleges hatás nem torzította az adatokat.