Tizenöt éve kullognak a politikusok Torgyán József nyomában

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

Tizenöt évvel ezelőtt lépett le Torgyán József a magyar történelem színpadáról. A legemlékezetesebb alakításait felidézve tisztelgünk előtte.


Torgyán József napra pontosan tizenöt évvel ezelőtt szűnt meg tényező lenni a magyar belpolitikában. A magyar Donald Trumpnak 1998-ban még nagy súlya volt a választásokon is, a pártja bő két év alatt teljesen elhasználódott, darabokra szakadt, és amikor 2001. február 8-án az MTI-ben egy szűkszavú sajtóközlemény jelent meg arról, hogy Torgyán József, a Független Kisgazdapárt elnöke, a Fidesz-FKGP koalíció földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztere lemond miniszteri pozíciójáról, már nem sokan lepődtek meg.

Egy nappal később Torgyán az FTC elnöki tisztségéről is lemondott, és utána már csak a kisgazdák további botrányaival kerülhetett a hírekbe. Torgyán távozása nagy érvágás volt a média számára, hiszen a kisgazda pártelnöknél nagyobb showman azóta se nagyon akadt a magyar belpolitikában (hiába igyekszik nagyon Gyurcsány Ferenc), és csak most, másfél évtizeddel később látni az igazi jelentőségét, amikor Donald Trump személyében nagyon hasonló karakter borította fel az erőviszonyokat az amerikai elnökválasztásban.

Torgyán József öt felejthetetlen megnyilvánulásával emlékezünk a politikai kommunikáció úttörőjére.1. A politikai kultúrát új szintre emelő Féregirtó-beszéd1996. március 14-én mondta el Torgyán József az ún. „kormánybúcsúztató” beszédét, amely Féregirtó-beszédként híresült el a magyar politikatörténetben. Torgyán általában mindig elemében volt, de ezen az estén különösen szép költői képekben festette fel a Horn-kormány által előidézett nemzethalált, hogy a „gyepün élő népek sorsára jussunk.” Kiderül a beszédből, hogy Hornék nagyobb kárt okoznak, mint a második világháborús összkárok, a magyarság fogyása közepette a Horn-kormány a homoszexuálisoknak akar előnyt biztosítani, a románok fasiszta nyelvtörvényekkel akarják elhallgattatni a magyarságot. A végére marad a megoldás: „A liberális férgeket félrerúgva, a dögkeselyűket elkergetve valódi nemzeti politikát kell megvalósítanunk” – zárja a beszédet Torgyán. És még mondja valaki, hogy Finkelstein/Habony csinált szitokszót a liberálisból!2. „Hej, te bunkócska, te drága"-beszéd

1997. szeptember 15-én a Kossuth Rádió leadta az akkor megjelent Best of Communism című cédé anyagát. Torgyán József a parlament ülésén kérdezi fel a Horn-kormányt arról, mi a véleménye erről a tettről. A beszéd rendkívül szórakoztató, emellett tanúbizonyságot tesz Torgyán műveltségéről is, amikor a végén elárulja, hogy ő utoljára Bach Chaconne-ját vette meg CD-n, Horn Gyulából viszont a Bunkócskát nézné ki.3. Torgyán József Kiszel Tündénél

„Én nem vagyok híve a kerítésdöntögető szerelemnek” – kezdi Torgyán a beszélgetést a fiatal Kiszel Tündével, majd rátérnek a fehérneműk színére, illetve arra, hogy milyen férfinek tartja magát Torgyán. Az ember annak ellenére is őszintén sajnálja, hogy ebből a történelmi jelentőségű archív felvételből alig több mint egy perc maradt az utókorra, hogy legalább annyira kellemetlen is, mint amennyire szórakoztató.4. Végképp eltöröljük a bolsevista múltat!

Nehogy azt higgye bárki is, hogy Torgyán csak ellenzéki képviselőként volt harcias: miniszterként ugyanúgy helyrerakott mindenkit az országgyűlésben. Ez az 1998 őszén készült beszédrészlet azoknak szól, akik szerint az elmúltnyolcévezést a Fidesz találta ki. A valóság ezzel szemben az, hogy (ebben is) Torgyán doktor mögött kullognak. Külön bónusz a háttérben Lamperth Mónika, akinek az arcáról a beszéd egész tartalmát le lehet olvasni.5. Torgyán a Szigeten

Erről a nevezetes látogatásról sajnos nem találni mozgóképet, de az a fénykép és az írásbeli beszámolók is visszaadják, milyen is volt az az időszak, amikor a politikusok is felfedezték a Szigetet, és egymás után látogattak ki a nem sokkal korábban még messziről elkerült rendezvényre. Torgyán 2001-ben, már bukott politikusként próbálta menteni a menthetőt, és ennek érdekében bedobta a zöld inget is, fehér nyakkendővel és nadrággal. Sőt, még a melegek mellett is kiállt: „Minden magyar gyermek isten teremtménye, úgy kell elfogadni őket ahogy vannak, minden más megoldás diktatúrához vezet” – mondta, aztán még azt is megígérte, hogy kampányolni fog a több zuhanyzóért és mosdóért. Kár, hogy erre már nem volt lehetősége, hiszen a következő választásokon a kisgazdáknak a szavazatok mindössze 0,75 százalékát sikerült megszerezniük.


Torgyán József, Pepsi Sziget


+1:

A Torgyán-jelenség legnagyobb dicsérete, hogy még a popkultúrát sem hagyta érintetlenül: a korszak magyar sikerfilmje, A miniszter félrelép egyik szereplőjét, a demagóg ellenzéki pártvezért alakító Bezerédi Zoltán figuráját nyilvánvalóan Torgyánról mintázták meg. Létezhet ennél nagyobb elismerés?