Tizenöt év alatt 1400 embert végeztek ki nyilvánosan Észak-Koreában

Forrás: MTI/MTVA

-

A két Korea újraegyesítésével foglalkozó szöuli állami kutatóintézet friss jelentése ezt állítja legalábbis, de szakértők szerint ennek a többszöröse is lehet.


A Nemzetegyesítés Koreai Intézetének szerdán nyilvánosságra hozott helyzetértékelése szerint 2000 és 2014 között legkevesebb 1382 embert végeztek ki nyilvánosan Észak-Koreában.


A jelentést észak-koreai disszidensek beszámolói alapján állították össze, a nyilvános kivégzések valós száma azonban a szakértők szerint lényegesen nagyobb lehet a dokumentumban foglaltaknál.
A vizsgált időszakon belül a legtöbb nyilvános kivégzés 2008-ban volt, akkor százhatvanegy halálos ítéletet hajtottak végre így, 2013-ban ezzel szemben nyolcvankettő, a tavalyi évben pedig öt ilyen esetről érkezett jelentés.


Észak-Korea azt állítja, hogy csak korlátozott esetekben alkalmaznak halálbüntetést, de valójában bűncselekmények széles skálája esetén hoznak halálos ítéletet

– írták a dokumentum szerzői, akik szerint már a becsempészett dél-koreai filmek megnézéséért vagy terjesztéséért is végeztek ki embereket Észak-Koreában.