Tizenketten kerültek kórházba a bikafuttatás után

Fotó: MTI/MTVA / Villar Lopez / MTI/MTVA / Villar Lopez

-

Hurrikán, a bika két futót is felöklelt Pamplonában.


A hétvégi pamplonai bikafuttatásokon két embert szúrtak meg a bikák. Összesen tizenketten kerültek kórházba, többségük esés miatt sérült meg. Pamplonában szombaton és vasárnap tartottak bikafuttatást. Legkevesebb ezer-ezer ember teljesítette a 875 méteres távot a bikacsorda előtt rohanva az óváros szűk utcáin.

A szombati esemény végződött több sérüléssel: tíz embert vittek kórházba, öt amerikait és két franciát. Egyiküket a fenekén, a másikat a karján szúrt meg a bika a szarvával.

Vasárnap csak ketten szenvedtek zúzódásokat, pedig a futásnak voltak feszült pillanatai, mivel a csorda több részre szakadt.

Az esemény főszereplője a Hurrikán nevű bika lett. A karám kinyitása után irdatlan tempót diktálva rohant végig az útvonalon, a többiek messze elmaradtak mögötte. A 620 kilós állat egy kanyarban megcsúszott, megbotlott és maga alá gyűrt egy futót, majd már a célnál, az aréna bejáratánál felöklelt egy férfit, akinek a nadrágszára beakadt a szarvába. Több méteren keresztül vonszolta maga után, míg az anyag el nem szakadt.

A Puerto de San Lorenzo tenyészet bikái először vettek részt a bikafuttatáson, így szereplésüket nagy várakozás előzte meg, mivel nem volt még tapasztalat arról, hogy miként viselkednek majd az embertömegben futva. Az állatokat megzavarhatja, agresszívvá teheti például ha fogdossák, ütögetik őket, ezért a futók figyelmét többször is felhívják a szervezők arra, hogy tilos a bikákhoz érni. Ezt azonban nagyon kevesen tartják be.

A navarrai városban csütörtök óta zajlik Pamplona védőszentje, San Fermín ünnepe. Ennek része a bikafuttatás, amelyet nyolc egymást követő reggel rendeznek meg. Az elmúlt évben ezeken összesen több mint 16 ezer futó vett részt.

A védőszent tiszteletére a középkor óta rendeznek ünnepségeket, a világhírt azonban Ernest Hemingwaynek köszönheti Pamplona, aki 1926-ban megjelent, Fiesta (A nap is felkel) című regényében írta le érzékletesen a bikafuttatást, megindítva a tömegek zarándoklatát erre az eseményre. Ilyenkor 1,5 millióan látogatnak el a 200 ezer lakosú városba.