Tizenkét úszóvilágcsúcs született eddig Kazanyban

-

Nyolc egyéni és négy váltóvilágrekordot állítottak fel az úszók a vizes vb eddigi hét napján. Ezzel már a zárónap előtt megduplázták az előző, barcelonai vb hat rekordját.


Szombaton Kazanyban az amerikai Katie Ledecky írta felül a 800 gyors eddigi legjobb eredményét: az új rekord 8:07.39 perc, amely több mint három másodperccel jobb saját maga tavaly júniusban elért 8:11.00 perces idejénél. Ledecky a harmadik világcsúcsát állította fel a vébén.

Ledecky után a vegyes gyorsváltók versenyében írta át a csúcslistát az Egyesült Államok két férfi és két nő alkotta stafétája, amelyet Ryan Lochte, Nathan Adrian, Simone Manuel és Missy Franklin alkotott. A négyes 3:23.05 perc alatt tudta le a számot, a vb 12. világcsúcsát érve el. Megjegyzendő, hogy a 3:23.10-zel ezüstérmes holland kvartett is a régi világrekordon (3:23.29) belül ért célba.

A 18 éves Ledecky 1500 méter gyorson is remekelt, ott mindjárt két világrekordot produkálva. A svéd Sarah Sjöström 100 méter pillangón duplázott. Női 200 méter vegyesen Hosszú Katinka, férfi 50 méter mellen pedig előbb az előfutamban a dél-afrikai Cameron van der Burgh, majd az elődöntőben a brit Adam Peaty úszott világcsúcsot.

A stafétáknál a már említett szombati amerikai remeklés előtt a férfi–női vegyes váltók versengésében előbb saját futamában az oroszok négyese javította meg az ausztrálok rekordját, nem sokkal később az Egyesült Államok faragott a hazaiak tiszavirág-életűnek bizonyult világcsúcsán. Ám az amerikaiak sem örülhettek sokáig, mert a döntőben Nagy-Britannia négyese - Chris Walker-Hebborn, Peaty, Siobhan Marie O'Connor, Fran Halsall összetételben - szintén rekordidő alatt ért célba.