Tizenkét millió tankönyvet kell kiszállítani szeptemberig

Fotó: MTI / Marjai János

-

A köznevelési helyettes államtitkár szerint néhány helyen van vita az igazgatói kinevezések miatt.


Megkezdődött a tankönyvek kiszállítása az iskolákba és a hónap végéig mindenhova megérkeznek – mondta a köznevelési helyettes államtitkár. Maruzsa Zoltán szerint a gyártás hétfőn lezárult, és megkezdődhetett – évfolyamonként szétválogatva – a könyvek kiszállítása a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. raktáraiból. Az előválogatással is az iskolák munkáját szeretnék könnyíteni a tanévkezdés előtt.

A köznevelési intézmények mintegy 12 millió tankönyvet rendeltek meg a 2017/2018-as tanévre – mondta Maruzsa. A tankönyvellátás az 1-9. évfolyamon ingyenes, és rászorultsági alapon a 10-12. évfolyamon a diákok több mint 60 százaléka kapja térítésmentesen a kiadványokat. Összesen 1,1 millió tanulónak biztosítják ingyenesen a tankönyveket.

Maruzsa szerint a létszámmozgások miatt előfordulhat, hogy további tankönyvekre lesz szükség egyes intézményekben. Ezeket pótrendelés keretében tudják teljesíteni, augusztus 20-a után szeptember 15-ig van erre mód. Szerinte bíznak abban, hogy a tervezési folyamat, aminek keretében június végéig lehetett pontosítani a rendeléseket, ezt minél kisebb mértékben teszi szükségessé.

A helyettes államtitkár az iskolaigazgatók kinevezéséről azt mondta, csaknem ötszáz helyen hirdettek pályázatot, és döntő többségben általában egy pályázó van. Csaknem négyszáz helyszínen megtörtént az iskolaigazgatók kinevezése, néhány helyszínen van vita. Nemcsak állami, hanem egyházi és magánintézmények esetén is előfordult, hogy a fenntartó más döntést hozott. Ilyen vitának minden évben tanúi lehetnek, ez nem csak az oktatási rendszer sajátja – mondta Maruzsa, aki szerint minden esetben szakmai döntések születtek. Ahol indokolttá válik, mert a helyzet elmérgesedik, ott a tárca ezt moderálni fogja, és tárgyal az érintettekkel.

Maruzsa szerint nemcsak az állami, hanem a céges vezetői kinevezések többségénél sincs hivatali indoklás. Ugyanakkor mérlegelni fogják ezt a lehetőséget is, de ehhez törvénymódosítás szükséges.