Tizenkét évre tiltották el a vb-jegyekkel üzérkedő FIFA-főtitkárt

Fotó: RIA Novosti / Alexei Danichev

-

Jérome Valcke büntetését a nemzetközi szövetség etikai bizottsága szabta ki a 2014-es vb-jegyekkel való manipulálás miatt.


A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) etikai bizottsága 12 évre eltiltotta a labdarúgással kapcsolatos valamennyi tevékenységtől Jérome Valckét, a szervezet korábbi főtitkárát. Mellékbüntetésként még 100 ezer svájci frank pénzbüntetést is kiszabtak a sportvezetőre.


Valcke ellen az első számú vádpont az volt, hogy jogtalanul árult belépőjegyeket több futball-világbajnokságra is. A FIFA közleménye kiemeli, hogy a Cornel Borbély vezette vizsgálócsoport a nyomozás során további visszaéléseket is feltárt, így a szervezet utazási szabályzatának megszegése, televíziós és médiajogok jogosulatlan értékesítése, valamint bizonyítékok megsemmisítése is felróható neki.


Jérom Valcke a háttérből figyeli a 2018-as oroszországi világbajnokság selejtezőinek sorsolását


A nyomozati adatok szerint a FIFA által a vb-jegyek értékesítésével megbízott cég szisztematikusan visszaélt a kizárólagos jogával, amiről Valcke nem csupán tudott, de tevékenyen támogatta is.

Az „utazási visszaélések” kifejezés bizarrul hangozhat egy olyan világméretű cégnél, mint a FIFA, Valcke azonban ezt is meg tudta valósítani. Rendszeresen utazott a szervezet költségein pusztán nyaralási vagy turisztikai célból, illetve ugyancsak rendszeresen vett igénybe magánrepülőt a menetrend szerinti járatok helyett magáncélú utazásai során, és a családtagjait sem fosztotta meg ezektől a lehetőségektől.

„Tetteivel nem csupán anyagi kárt okozott a FIFA-nak, de személyes érdeklődése a szervezetnél végzett főtitkári munkájára is káros hatással volt” – áll a FIFA honlapján megjelent közleményben.

A tv- és médiajogokkal a FIFA-botrányban különösen súlyosan érintett észak- és közép-amerikai térségben (CONCACAF) ügyeskedett, ahol a piacinál alacsonyabb áron értékesítette a 2018-as és a 2022-es világbajnokságok közvetítési jogait, cserébe viszont jutalékot kapott a vevőtől.

Valcke helyzetét tovább súlyosbította, hogy a vizsgálat szerint számos bizonyítékot megsemmisített, elsősorban a számítógépén tárolt adatokat. Az etikai bizottság végül hét olyan pontot talált a szervezet szabályzatában, melyeket az exfőtitkár megsértett, és ezek alapján szabta ki a súlyos ítéletet.


Sepp Blattert 8, Michel Platinit 8, a dél-koreai futballvezetőt, Csung Mong Jont 6, Jérom Valckét pedig 12 évig nem látjuk a futball közelében


Valcke már nem az első magas rangú tisztségviselő, akit hosszú eltiltással sújt a FIFA etikai bizottsága a tavaly nyáron kirobbant korrupciós ügyek nyomán. Sepp Blatter elnököt és az UEFA elnökét, Michel Platinit, aki egyúttal a FIFA-alelnök is volt, egyaránt nyolc évre tiltották el minden futballal kapcsolatos tevékenységtől – így természetesen Platini FIFA-elnöki ambíciói is kútba estek. Az említett CONCACAF korábbi elnökét, a karibi térség korábbi legbefolyásosabb futballvezetőjét, Jack Warnert pedig örökre eltávolították a sportág közeléből.

A FIFA a botrány után elnökválasztásra készül, az öt jelölt (Gianni Infantino, Ali al-Husszein jordán herceg, Salman al-Khalifa sejk, Jérome Champagne és Tokyo Sexwale) közül február 26-án, a FIFA zürichi rendkívüli kongresszusán fogják megválasztani a szervezet új első emberét.