Tizenkét év után brutális mezőnnyel tér vissza a hoki világkupa

Fotó: AFP / JONATHAN NACKSTRAND

-

Az ősz elején rendezett nyolccsapatos tornát nem „zavarja” sem az NHL, sem holmi vb, vagy olimpia. Tömve lesznek sztárokkal a csapatok.


A jégkorong világkupát legutóbb 2004-ben rendezték meg, azaz több mint egy évtized kihagyás után tér vissza a torna. A házigazda ezúttal Toronto lesz, az eseményre pedig szeptember 17. és október 1. között kerül sor. Az már az előzetes keretek névsorán látszik, hogy minden idők egyik legerősebb tornájára van kilátás.


A nyolc csapatnak szerdáig kellett megneveznie 16-16 játékost, a 23 fős kereteket június elsején kell véglegesíteni. A szeptemberi időpont miatt minden érdekelt válogatott a leginkább ütőképes keretével állhat fel, hiszen az észak-amerikai profiliga (NHL) szezonja még nem kezdődik el, és más nemzetközi eseményt sem tartanak akkor.


Jevgenyij Malkin (elől) és Sidney Crosby szeptemberben egymás ellen léphet jégre


Az NHL világsztárok közül mindenki ott lesz Torontóban, aki egészséges: így például a kanadai Sidney Crosby, Jonathan Toews és Shea Weber, az amerikai Patrick Kane, a svéd Henrik Lundqvist és az orosz Alekszandr Ovecskin vagy Jevgenyij Malkin.

Az olimpiai, világbajnoki és vk-címvédő kanadaiaknál a 16-os keretben 12-en ott voltak a szocsi ötkarikás játékokon és 11-en a tavalyi vb-n, nyolcan már Stanley Kupát is nyertek. Az 1996-ban vk-első amerikaiaknál ugyancsak egy tucat hokis lépett jégre Szocsiban.

Az oroszoknál egyelőre csak NHL-es játékos található a keretben, a hazai központú KHL-ből nem válogattak be senkit.

A cseheknél a 44 éves Jaromir Jagr ugyan tavaly lemondta a válogatottságot, ám Josef Jandac szövetségi kapitány adott neki időt, hogy eldöntse: szeretne-e játszani Torontóban.

Az Európa-válogatottban dán, szlovák, svájci, német, szlovén, osztrák és norvég hokis kapott helyet.

A vk-n az A csoportban a kanadai, a cseh, az amerikai és az Európa-válogatott, a B-ben pedig az orosz, a finn, a svéd és az U23-asokból álló kanadai-amerikai vegyes csapat szerepel. A kvartettekből az első két helyezett jut az elődöntőbe, a finálé az egyik csapat második sikeréig tart.