Tizenkét dollárért árulják a terroristák az elrabolt lányokat

Fotó: AFP / AFP

-

Allah nevében rabszolgának adja el a Boko Haram nevű iszlamista terrorszervezet azokat a diáklányokat, akiket néhány héttel ezelőtt raboltak el egy nigériai iskolából. Abubakar Sekau, a terroristák vezetője videoüzenetben ismerte el az emberrablást.


Sekau nemcsak arról beszél a videofelvételen, hogy az iszlám megengedi, hogy a nőket rabszolgaként tartsák, és 12 dollárért adja férjhez a lányokat, de további, iskolák elleni támadásokat is kilátásba helyez. A Guardian beszámolója szerint arra is figyelmezteti a nemzetközi közösséget, hogy ne avatkozzanak be a Nigériában történő eseményekbe. A terroristák még áprilisban rabolták el az iskoláslányokat. Egyes adatok szerint 234, más források alapján több mint 270 túszt vittek magukkal. A Guardian legalább 300 lányról ír. Az elrabolt lányok hozzátartozói szerint a nigériai kormány nem tesz meg mindent a túszok kiszabadításáért, hiába ígéri. Nigériában ezért rendszeresen a tüntetnek a lányok rokonai. Különös az is, hogy a lányok elrablása elleni demonstrációk egyik vezetője eközben azt állította, a nigériai First Lady parancsára hétfőn őrizetbe vették őt és a tüntetők egy másik vezérét. A nő szerint Jonathan Goodluck elnök felesége azzal vádolta őket, hogy ők is tagjai a Boko Haramnak, és rossz hírét akarják kelteni a kormánynak. A később szabadon engedett asszony az AP amerikai hírügynökségnek adott interjújában közölte, hogy az elnök felesége szerint a nőknek nincs joguk tüntetni.


A terroristavezér szerint istentelen dolgot műveltek a lányok


Miért nem szereti az iskolákat a Boko Haram?

A Boko Haram terrorszervezet 2009-ben jött létre. Elsősorban az ország északi, muzulmán többségű részén aktív. (Nigériában a lakosság mintegy felét alkotják mohamedánok, náluk valamivel kevesebben vannak a keresztények.) Már maga a szervezet neve is beszédes: hausza nyelven azt jelenti, hogy „a nyugati oktatás ellensége” vagy más fordítás szerint „a nyugati oktatás bűn”, vagy „tilos a nyugati oktatás”. Az iszlám törvénykezés bevezetéséért küzdenek, és tagadnak mindent, ami kapcsolatban van a nyugati civilizációval. Azt is kétségbe vonják, hogy a Föld forog a Nap körül; nem fogadják el az evolúciót. Szinte hetente követnek el merényleteket. Rendszeresen támadnak meg bentlakásos iskolákat, a tanárokat és a tanulókat lemészárolják. Tavaly májusban a hadsereg rendkívüli állapotot léptetett életbe három olyan államban, ahol a Boko Haram tevékenykedik. A konfliktusnak – a Boko Haram támadásainak és merényleteinek, valamint a hadsereg megtorló műveleteinek – már több ezer halottja van. Az ENSZ legújabb adatai szerint mintegy 300 ezer ember, felerészben gyerek kényszerült elhagyni otthonát tavaly május óta Nigéria északkeleti részén.