Tizenhét világméretű programmal megfékezhető a globális felmelegedés

Fotó: AFP / PHILIPPE HUGUEN / AFP / PHILIPPE HUGUEN

-

Ha úgy cserél háztartási eszközöket, mint egy japán és úgy nem irt esőerdőt, mint egy brazil, akkor közelebb vagyunk a Föld megmentéséhez.


A finn Sintra kutatóhálózat jelentése szerint nem új módszereket kell kidolgozni a széndioxid-kibocsátás mérséklésére, hanem a meglevő tudás világméretű alkalmazására van szükség. Becslésük szerint 25 százalékkal lehetne mérsékelni a kibocsátást, ha 17 sikeres, nemzeti szinten bizonyított programot mindenki elindítana.

A vasárnap induló klímacsúcshoz időzített tanulmány azzal kezdődik, hogy nemzetek által előterjesztett cselekvési tervek nem elegendők a megcélzott, maximum 2 Celsius-fokos korláton belül maradáshoz. A szakemberek szerint "a már helyben sikeresnek bizonyult emisszió-csökkentési megoldások elterjesztése nemzetközi méretekben jelentős és gyors kibocsátáscsökkentést eredményezne globális szinten, sőt ezek a megoldások gazdaságosak is."

A kutatócsoport 17 programot vizsgált meg, amelyek mindegyik országban alkalmazhatók volnának. A stratégiákat öt csoportba sorolták: megújuló energia, közlekedés, ipar, mezőgazdaság és erdőgazdálkodás, valamint az épületek és háztartások. Az öt legfontosabb elem a következő:


  • a napenergia kiterjedtebb használata, amelyben Németország remek példával szolgál
  • az erdők pusztításának megfékezése, amely Brazíliában működőnek bizonyult
  • a sütéshez és főzésre használt tűzhelyek cseréje, amely Kínában már bevált
  • újraerdősítés a brazil vagy a Costa Rica-i példa mentén.
  • szélenergia használata a brazil vagy a dán példa nyomán


A szakértők úgy vélik, hogy e 17 stratégia megvalósítása globálisan 2025-ben 71 milliárd, 2030-ban 94 milliárd dollárba kerülne. A teljes tanulmányt az alábbi linken (PDF) érheti el.