Tizenháromszor csaptak le az EU-csalás ellen nyomozók

Fotó: MTI/MTVA / Máthé Zoltán

-

Tizenhárom vizsgálatot zárt le tavaly Magyarországon, ebből nyolc esetben javasolt bírósági eljárást az OLAF. Az EU-csalás ellen nyomozók az uniós pénzek magyarországi felhasználását vizsgálták. A kormány csak számokat közölt, konkrét ügyeket nem említett.


Az uniós pénzek felhasználása miatt tavaly huszonkilenc ügyben vizsgálódott Magyarországon az EU csalás elleni hivatala, az OLAF. Ez Tállai Andrásnak, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkárának a válaszából derült ki. Az OLAF vizsgálatairól Lukács Zoltán, MSZP-s képviselő tett fel írásbeli kérdést a tárcának.

Tállai szerint a huszonkilenc ügy nem mind tavaly indult, ez a szám tartalmazza a korábbi években kezdődött, de még le nem zárult vizsgálatokat is. Tavaly az OLAF összesen 13 ügyet zárt le. Három ügy az agrártámogatásokat, tíz pedig az úgynevezett kohéziós politikát érintette.

A tizenhárom ügyből összesen nyolc esetben javasolt bírsági eljárást az OLAF. Tállai azt írta, hogy nincs információja arról, hogy ezekben el is indult-e a bírósági eljárás. Kitért arra, hogy az OLAF nyomozásai alapján az Európai Bizottság hat esetben javasolt Magyarországnak olyan korrekciót, amelyet a kormány el is fogadott.

Az államtitkár válasza egyetlen konkrét ügyet sem tartalmaz. Emiatt több kérdést is feltettünk az NGM-nek, amint választ ezekre választ kapunk, közölni fogjuk.

A VS.hu még januárban számolt be arról, hogy a magyar ügyészséghez és az Európai Bizottsághoz fordult az OLAF egy 15 milliárdos fővárosi fejlesztésnél, a Budapest Szíve nevű projektnél talált problémák miatt. Később az ügyészség hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozást rendelt el az ügyben.

Az OLAF feladata, hogy kivizsgálja az EU költségvetését károsító csalásokat, az uniós intézményekben előforduló korrupciót és súlyos kötelezettségszegéseket. 2013-ban 253 vizsgálatot indított, 293 vizsgálatot zárt le, 353 ajánlást adott ki, 402,8 millió euró visszafizettetését javasolta és 117 millió euró EU-s pénz visszaszerzésében működött közre.