Tizenhárom évvel ezelőtti gyilkossági ügyet derített fel a rendőrség

-

Az elkövető beismerte tettét. A bíróság előzetes letartóztatásba helyezte.


2002 októberében a Mátészalka közelében lévő Kántorjánosiban egy 80 éves nőt – helybéliek bejelentése után – otthonához holtan találtak a rendőrök. A rendőrök a 2300 fős településen öt emberre szűkítették a lehetséges elkövetők körét, közöttük találták meg a gyanúsítottat, akinek bűnösségét most genetikai vizsgálat is igazolta.


A férfi, miután elkapták, azt mondta, italozott, majd hazafelé tartva beugrott a nő kerítésén, az asszonnyal erőszakosan közösült, majd addig bántalmazta, míg az idős nő életét vesztette. Mindezek alapján a most 54 éves gyanúsítottat aljas indokból különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel gyanúsították meg.

A 2000-es évek elején több emberölés is történt a szabolcsi településen, egy 2001-es bűncselekményben, amelyben egy házaspárt öltek meg szintén évekkel később, 2012-ben fogták el az elkövetőt. Bár a két esetnek nincs egymáshoz köze, – Balogh Barnabás, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi főkapitány-helyettese szerint – ez inspirálta a rendőrséget arra, hogy a 2002-ben elkövetett gyilkosság aktáját is újra elővegyék.

Az akkori nyomozásról Balogh Barnabás elmondta: több száz tanút és rengeteg szakértőt hallgattak meg, de az akkori nyomozás nem vezetett eredményre, így 2004-ben az eljárást felfüggesztették. Újságírói kérdésre válaszolva kitért arra is, hogy az ügyben egymillió forintos nyomravezetői díjat is kitűztek, de ennek ellenére sem kaptak érdemi információt.

Petőfi Attila az Országos Rendőr-főkapitányság főosztályvezetője ismertetve azt, hogy főosztálya kiemelt élet- és vagyonellenes ügyek felderítésével foglalkozik, elmondta: külső információt nem kaptak, az eddig rendelkezésre álló nyomozati iratokat elemezték újra. Az MTI kérdésére hozzátette: a 2300 főből úgy jutottak el az 5 szóba jöhető elkövetőhöz, hogy megvizsgálták milyen asztaltársaságok hol szórakoztak aznap, ki hol lakott a sértett környezetében. Újságírói kérdésre hozzátette: korábban is vettek több embertől DNS-mintát, de az elkövetőtől akkor nem rögzítettek.