Tizenhárom éves palesztin fiút ölt meg az izraeli hadsereg

-

Az izraeli katonák ciszjordániai palesztinokkal csaptak össze a Templomhegynél, ekkor érte halálos lövés a fiút.


Életét vesztette egy tizenhárom éves palesztin fiú izraeli katonákkal hétfőn Ciszjordániában vívott összecsapásokban - közölték a helyi hatóságok. A fiút az őt ellátó kórház beszámolója szerint mellkasi lőtt sebbel vitték be, és már nem tudták megmenteni az életét.

A katonaság és a helyi palesztin lakosok között a jeruzsálemi Templomhegyen történtekkel kapcsolatban törtek ki összecsapások Betlehentől nem messze északra, a fiút ezek során lőtték meg. A halálesetet az izraeli hadsereg egyik szóvivője, a Vöröskereszt és a helyi rendőrség is megerősítette.

A zavargásokban egy másik palesztin megsebesült a Beit Dzsala településen lévő kórház közlése szerint.

Szintén hétfőn egy 18 éves palesztinnal is végeztek az izraeli biztonsági erők a Ciszjordánia északi részén lévő Tulkarem városában kitört összecsapásokban. Előző nap pedig két palesztin késelőt lőttek agyon izraeli rendőrök Jeruzsálemben, miután az elkövetők két különböző támadásban két izraelit megöltek, egyet pedig súlyosan megsebesítettek.

A legutóbbi izraeli-palesztin feszültségek oka, hogy a palesztinok vádjai szerint Izrael a korábbiaknál szigorúbb ellenőrzés alá akarja vonni a jeruzsálemi Templomhegyet, ahol fontos zsidó és muszlim szent helyek is találhatók. Az izraeli hatóságok két, palesztinok által elkövetett halálos merénylet után vasárnap két napra megtiltották a jeruzsálemi óvárosba, és ezáltal a Templomhegyre való belépést a ciszjordániai palesztinok számára.