Tízből négy sportoló doppingol

Fotó: Getty Images / Law

-

Dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője szerint elszomorító és egyben elgondolkodtató annak a harcnak az eldurvulása, amely az egyre keményebb, költségesebb és már szokatlan eszközöket is bevető WADA (Nemzetközi Antidopping Szövetség), valamint az előírásokat ezerféle módon kijátszani igyekvő doppingolók, azaz hogy inkább a csalásra szervezkedett doppingmaffia között dúl.


„Mint a rablók és a pandúrok között természetesen, illetve hivatalból az utóbbiak oldalán álló tisztségviselőnek azt kell mondanom, hogy zavarba hozó a nemzetközi irányító központ szerepét betöltő WADA erősen torzuló kommunikációja. Mindig is a szükséges keménység, az objektív ellenőrzések, a következetesség, valamint az átláthatóság szószólója voltam, de mostanában olykor csak fenntartásokkal tudok azonosulni azokkal a lépésekkel, amelyekkel a nemzetközi szervezet a tekintélyét igyekszik fenntartani” – fogalmazott Tiszeker a Telekom Sporthír Szolgálatnak.


Tiszeker szerint egyre nagyobb a harc


A MACS vezetője szerint a WADA csillagászati összegeket invesztál tudományos módszereinek fejlesztésébe, de nem áll meg itt, mert a tagszövetségeit is újabb beruházásokra készteti, és ezek többsége még a jelenlegi költségkereteiből is nehézkesen tudja teljesíteni a vállalt feladatát. „Mi például idehaza úgy kalkulálunk, hogy a központból érkező utasításokat csak a büdzsénk megduplázása után tudhatjuk előírásszerűen teljesíteni, és erre a legutóbbi tárgyalásaim után reményt is látok.”


Most az atléták vannak célkeresztben


Tiszeker állítja, hogy a dolgok rossz irányba mennek, és ha a WADA továbbra is egyre csak hajtóvadászatot fog szervezni, miközben folyamatosan egész országokat, sportágakat, versenyzők népes csoportját és az eredményeiket igyekszik célkeresztbe állítani, még durvább lesz a helyzet.


Most éppen Oroszországra és Kenyára irányul össztűz, de találnak majd más célpontot, mondjuk az atlétika után az úszást.

Azt most már nyíltan ki kell mondani, hogy a doppingellenőrzés alaptevékenysége, az analitika, zsákutcába jutott, és onnan egyelőre a horribilis összegeket felemésztő kutatásfejlesztés ellenére sem tud kifarolni. Ipari méretekben folyik a mintavétel, amely egyúttal a fagyasztókapacitás növelését is feltételezi. A kölni laboratóriumnak ezért is kellett tágasabb székházat keresnie.Minél több a minta, annál többet lehet évek múlva – továbbfejlesztett módszerekkel – újravizsgálni” – hangsúlyozta a MACS vezetője.


Hozzátette: újabban már 40 százalékosra becsülik a sportolók doppingfertőzöttségét, ami nem is olyan régen ennek a harmada volt, miközben az eltiltott edzők, orvosok és más stábtagok száma pedig sebesen száz fölé emelkedett. „Szóval a WADA nemcsak üldöz, hanem azért eredményeket is fel tud mutatni.”