Tízből négy magyar keresne munkát az ősszel

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

Csupán a dolgozók 18 százaléka nem tervezne váltani. A férfiak passzív álláskeresők: nem keresnek, de nyitottak a lehetőségekre.


A munkavállalók majdnem negyven százaléka tervezi, hogy ősszel új munkahelyet keres – írja közleményében a Profession a több mint 1100 munkavállaló megkérdezésével készült kutatása alapján. Nagyjából ugyanennyien vannak, akik aktívan ugyan nem néznek új állás után, de nyitottak a lehetőségekre. Csupán minden ötödik válaszadó nem keresne új munkát.

Míg a dolgozók 36 százaléka egyetért abban, hogy nyáron nehezebb az álláskeresés, a szabadságon töltött időt sokan arra használják fel, hogy végiggondolják, hogyan és merre tudnának előrébb lépni. Minden harmadik válaszadó szívesebben néz új állás után a szabadságot követően, mint máskor.

A nők esetében sokkal többen vágnak neki az álláskeresésnek ősszel: 42 százalékuk keresne állást, szemben a férfiak 37 százalékával. A passzív álláskeresők között azonban a férfiak vannak fölényben: 46 százalékuk ugyan nem keres állást, de nyitott a lehetőségekre – a nők esetében ez az arány 37 százalék. A kutatás szerint a kevésbé kedvező anyagi körülmények között élők szintén nagyobb eséllyel pályáznak meg új állásokat a nyár végeztével. A gond nélkül élőknek csak 26 százaléka tervezi, hogy állást keres az őszi hónapok során, ugyanakkor minden második, saját bevallása szerint hónapról hónapra anyagi gondokkal küszködő válaszadó úgy tervezi, hogy ősszel aktív álláskeresésbe kezd.


Augusztusi aktivitás

Míg általában nem jellemző, hogy a nyár utolsó hónapjában sokan néznének új állás után, idén augusztusban 40 százalékkal többen jelentkeztek a Profession felületén megtalálható pozíciókra, mint tavaly. A jelentkezések száma leginkább az adminisztráció és a pénzügy területén nőtt, de jelentős százalékos növekedés figyelhető meg cégvezetői (112%), vendéglátói (53%), marketinges (26%), adminisztratív és gyártási, termelési, mérnöki munkakörökben is.

Tavaly augusztushoz képest több mint dupla annyian jelentkeztek fizikai munkára (102 százalékos növekedés), 71 százalékkal többen szakmunkára, másfélszer többen HR-területekre és 43 százalékkal többen az egészségügyben meghirdetett pozíciókra.

Adminisztrációban 40 százalékos növekedés figyelhető meg, leginkább az adminisztrátori, adatrögzítői és recepciós pozíciók voltak népszerűek. Szakmunkában a tavalyi évhez képest leginkább a betanított munka, gépkezelő, felszolgáló, konyhai munka, sofőr, anyagmozgató, illetve bolti eladói pozíciókra jelentkeztek.