Tíz százalékos minimálbér-emeléssel számol a kormány

Fotó: MTI/EPA / Katja Hrisztodolu

-

A munkaadóknak 5 százalékos járulékcsökkentési ajánlattal készül a pénteki egyeztetésre a kabinet.


Tíz százalékkal emelkedhet jövőre a bruttó minimálbér, a munkaadóknak pedig ötszázalékos járulékcsökkentést adnának – a Magyar Nemzet szerint a péntek délután folytatódó bértárgyalásokon ezt az ajánlatot fogja tenni a kormány a munkaadók és a munkavállalók képviselőinek. Ez azt jelentené, hogy a most bruttó 111 ezer forintos minimálbér – ami nettóban 73 815 forint – jövőre 122 ezer forintra emelkedne, legalábbis ez szerepel a nemzetgazdasági tárca által a tárgyalás előtt a szociális partnereknek kiküldött „kalkulációban”.

Arra Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is utalt a csütörtöki kormányinfón, hogy „határozott és jelentős” jövő évi béremelés a kormány célja a ma kezdődő bértárgyalásokon. A bértárgyalások egyébként nem most kezdődnek, a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma, a VKF már több fordulóban tárgyalt a bérekről. Lázár János elmondta, hogy a kormányzati béremelési ajánlattal kapcsolatban konkrét számot nem mond, azt viszont kijelentette, hogy elengedhetet­len a jelentős béremelés, mert a versenyképességet nem lehet tovább az olcsó munkaerővel, illetve az alacsony bérekkel biztosítani Magyarországon.

A VKF pénteki ülésén egyébként a munkavállalói oldal a minimálbér esetében jövőre 10,4, 2018-ra pedig 11,8 százalékos emelést szeretne elérni, ez biztosítja ugyanis a szakszervezetek szerint azt, hogy a nettó minimálbér két éven belül elérje az egy főre számított létminimumot, ami jelenleg mintegy 88 ezer forint. A garantált bérminimum esetében ennél valamivel nagyobb, 16,3, illetve 13,3 százalékos emelést akarnak. Ezt persze a jelenlegi adótörvények és járulékterhek alapján számították ki. Az ő kalkulációikon például az módosíthatna, ha a munkavállalói terheket, például az szja-t tovább csökkentenék. Lapunknak szakszervezeti ve­zetők arra is felhívták a figyelmet, hogy a munkaadói terhek csökkentése kedvező ugyan, csak egyáltalán nem biztos, hogy a munkáltatók az így jelentkező megtakarítást teljes mértékben a bérekbe forgatják majd vissza.

A munkaadói oldal hároméves programban szeretne megállapodni azzal, hogy a munkaadói terhek jövőre öt százalékkal csökkenjenek, 2018-ban és 2019-ben pedig további két és fél, két és fél százalékkal.

A mostani ajánlatával a kormány a munkaadók és a munkavállalók elvárásait egyszerre teljesítené. Így a korábbi éveknél könnyebb lesz a béralku, azt viszont nem tudni, hogy a tízszázalékos béremelés és az ötszázalékos járulékcsökkentés mekkora bevételkiesést jelent a költségvetésnek.