Tíz percig is bírja a tökéletes pörgettyű

Fotó: Eric May CC-BY / Eric May CC-BY

-

Alig másodika van, de a Lambda Top pörgettyűnek megelőlegezzük, hogy ez a hónap legértelmetlenebb dolga. Méregdrága, féldrágakő van benne, és csak annyit tud felmutatni, hogy nagyon sokáig forog. Így lehet feltuningolni egy egyszerű gyerekjátékot.


A pörgettyű a világ egyik legrégebbi játéka, mégis most jutott csak el oda az emberiség, hogy megcsinálja a közel tökéletes verziót. Az elemeit már rég ismerjük. Kell hozzá sárgaréz, amit ismerünk már pár száz éve. Alumínium, amit az 1800-as évek közepe óta elő tudunk állítani. Ja és rubin, az se újdonság. Emellett kell még egy különböző barkácsprojektekből élő amerikai, aki egy üres délutánján elkezd pörgettyűt gyártani. A Lambda Topnak nevezett játékot most a Kickstarter ötletportálon lehet megvenni, de sietni kell, mert az olcsó példányokat már elkapkodták. Aki nagyon vágyik egy tíz percig is forgó pörgettyűre, még 14 ezer forintért beruházhat egyre. Őrült összeg, de legalább a játék menő.


Tíz percig pörög a Lambda Top


Mi a trükk?

A pörgettyű trükkje, hogy nem hegyes a csúcsa, így kevéssé hajlamos kibillenni az egyensúlyi állapotból. Emellett az ipari rubin jóval finomabbra van csiszolva, mint amilyen finomra egy fémhegyet lehet esztergálni. Ráadásul a rubin szuperkemény, a Mohs-féle keménységi skálán kilences. Ugyanúgy képes karcolni az üveget, ahogy a tízes keménységű gyémánt. Nem mintha erre szükség lenne egy pörgettyű esetében. A brit vagy a francia koronaékszereket nem kell szétkapni, hogy mindenkinek jusson játék. Bauxitból háromezer fokon mesterségesen elő lehet állítani az ásványt. Ezer mindenben van mesterségesen növesztett rubin.


Ki ez a fickó?

A tökéletes pörgettyűt ígérő figura, Jason Hui már túl van két sikeres Kickstarter projekten. Mindkettő könnyebben emészthető volt, mint a Lambda Top, de egyik sem volt magától értetődő. Először 2013 tavaszán gyűjtött össze 121 ezer dollárt különleges, titánból és alumíniumból készült tollra. Utána pedig ősszel 134 ezer dollárt kapott egy szuperfényes, könnyen javítható ledes zseblámpa megtervezésére. A közösségi finanszírozás beindulása előtt tervezett titán cipzárhúzót, világító kábeles iPhone-töltőt és vagy fél tucat olyan zseblámpát, amelyre nem kapott előre egy fillért sem. A blogja alapján olyan, mint MacGyver, csak neki nem jutott kényelmes világmegmentős állás. Így már érthetőbb, hogy olya dolgokkal foglalja el magát, mint a tökéletes – rubinhegyű! – pörgettyű.