Tíz órát vártunk arra, hogy a szuperhősök belelendüljenek

Fotó: Marvel / Marvel

-

A Marvel Cinematic Universe alighanem az egyik legizgalmasabb filmes vállalkozás. A féltucatnyi vagy több szuperhős történetét egyesítő világ ősszel megkapta a tévés kistestvérét, az Agents of S.H.I.E.L.D.-et. A sorozatot mindenki nagy lelkesedéssel várta, de Whedon nem bírta megállni, hogy ne húzza addig a történet igazi kezdetét, amikor a nézők fele otthagyta.


Amióta az Agents of S.H.I.E.L.D. első évadát végignéztem, csak azon tudok gondolkozni, hogy vajon Joss Whedon az életének minden más területen is ennyire lassú-e? Megtervez mindent, mielőtt eljutna a tényleges cselekvésig? Ha egy randevút is olyan körülményesen készít elő, mint a tényleges történetet ebben a sorozatban, akkor komolyan aggódhatunk a geekisteni gének öröklődése miatt. Tudja, hogy miért lehetett szeretni az Avengerst (magyarul "Bosszúállók"at)? Mert Whedon mellett tucatnyi iparos dolgozott azon, hogy az összes karakter előzményfilmje kellően felépítse a személyiségeket a nagy fináléra. Mire beültünk az Avengersre az obligát öt liter pattogatott kukoricánkkal már gyakorlatilag az összes hősről tudtuk, hogy ki ő, milyen gyengeségei és erősségei vannak. Sőt még a konfliktusok alapját adó földönkívüli erőműről, a Tesseractról is világos képünk volt. Az Avengers így is két és fél óra hosszú volt, mert az elején csak azért is körbejártuk az összes csodalényt, hogy aztán minden elejtett félmondatukra válaszoljon a film. Az Agents of S.H.I.E.L.D.-ből látszik, hogy Whedon arra játszik, hogy elkaszálják a sorozatait. A Firefly egy évadot sem élt meg, noha sokan minden idők legjobb sci-fijeként tartják számon. 2001-ben a nézők három okból kerülték el messzire az űrwesternt akkor, amikor még adták: 1. a Fox összevissza adta le a részeket, 2. nem is igazi sci-fi volt, hanem egy szociológiai trip az emberiség jövőjébe, 3. a sorozat 33 százaléka a szereplők felépítéséről szólt.Az utolsó hét rész

A S.H.I.E.L.D. eleje - az első 10-15 rész - merő szenvedés volt. A Marvel világ és hangulat csak alkalmanként pislákolt fel. Felbukkant Graviton, aztán el is tűnt, egy utalás a Vasember 3-ra itt, egy kitekintés a Thor 2-re ott, aztán vissza a szereplőkhöz, akik úgy viselkedtek, mint egy gimis sorozat főhősei. De a sorozat második felében, ahogy közeledett az Amerika Kapitány második része a S.H.I.E.L.D. elkezdett a nagy egészre koncentrálni. A Clairvoyant nevezetű, mindent tudó és látó ellenség utáni vadászat felrázta a sztorit és a műsort is. De a nézettség folyamatosan esett tovább, a kezdeti 12,1 millióhoz képest csak 5,1 millióan voltak kíváncsiak az utolsó pár epizódra. Biztos, hogy ha nem az irracionális döntéseiről híres ABC csatornán menne a sorozat, már törölték volna a programból. Ők viszont megrendelték a második évadot is. Az Amerika Kapitány 2 jót tett a S.H.I.E.L.D.-nek, mert a film összes elvarratlan szálát - hogy mi lett a kémhálózattal, mi lett Nick Furyvel, mi lett a többi Hydra ügynökkel - szépen lassan elkezdte megmagyarázni a sorozat. A kezdeti ad hoc szálak elkezdtek összefutni, újra felbukkant a pilot epizódban megismert szuperemberesített Mike Peterson (J. August Richards), akit szépen lassan átalakítottak a képregényekből már ismerhető Deathlockká. Mire megtörténik a Hydra hatalomátvétele, az is kiderül, hogy ki az áruló a csapatban. De senki sem bocsáthatja meg Joss Whedonnak, hogy egy szemét állat. Mert nekünk csak végig kellett néznünk 22 részt, amelyből 15 majdnem élvezhetetlen volt. A lúzerek csak akkor érdekesek, ha egy sitcomban nézzük őket. Mind azt vártuk az Agents of S.H.I.E.L.D.-től, hogy az Avengersből felbukkannak majd a szuperhősök vagy legalább a sidekickek. Ehhez képest mindössze a Thor filmekből ismert Sif ugrott be egyetlen közepes részre. Hiába köztudott a Disney égisze alá tartozó Marvelről, hogy utál fizetni a színészeinek, biztosan több is fért volna a sorozatba, mint két Nick Fury cameo. Tehát hiába profi abban Whedon, hogy az utolsó elejtett félmondatot is a nagy egész részévé varázsolja, az Agents of S.H.I.E.L.D. még így is félig beváltott ígéret.