Tíz hónappal a vb után fejeztek be stadionokat Brazíliában

Fotó: Getty Images / Alexandre Schneider

-

A 2014-es labdarúgó-világbajnokságon is használtak két olyan stadiont, amely csak mostanra nyerte el végleges formáját.


Az Itaquerao Stadion São Paulóban, az Arena da Baixada pedig Curitibában található, mindkettőben rendeztek vb-meccseket tavaly nyáron. Az eredeti tervek szerinti végleges kinézetüket azonban csak mostanra nyerték el – írja a BBC. Az Arena da Baixada például csak most kapott behúzható tetőt, az építkezéseket ugyanis félbe kellett hagyni a világbajnokság miatt.


Az Itaquerao tetőszerkezetébe is mostanra kerültek be a tervezett üvegelemek. Ezt a létesítményt a Corinthians használja, és ugyan a nézőszám nőtt a korábbi stadionhoz képest, a bevételeket nem tudják eltenni, mert abból fizetik az építkezésre felvett kölcsönöket.

A brazilok több mint 3 milliárd dollárt (813 milliárd forintot) költöttek stadionokra a vb előtt, emiatt tüntetések is voltak az országban. Az Arena Fonte Nova és az Arena das Dunas is a vb-re épült, viszont a kivitelező OAS nevű cég már árulja a részesedéseit – azaz virtuálisan eladóvá váltak a stadionok. Más, üresen álló létesítményekkel kapcsolatban pedig felmerült, hogy alakítsák őket börtönné vagy lakóházzá – az elhagyatott stadionok sorsáról itt írtunk.