Tíz hónap után újra választások Horvátországban

Forrás: U.S. Embassy Zagreb

-

A voksolás eredménye bizonytalan. A magyar kisebbség számára egy képviselői hely garantált.


Tíz hónap leforgása alatt immár másodszor tartanak parlamenti választást Horvátországban: vasárnap reggel hét órakor kinyitottak a szavazóhelyiségek, ahol valamivel kevesebb mint 3,8 millió szavazásra jogosult állampolgárt adhatja le voksát.

Az előre hozott parlamenti választásokat azért kellett kiírni, mert a tavalyi választásokat követően a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és a Híd Függetlenek Listája párt által idén januárban megalakított, belső feszültségektől terhelt kormánytól a parlament fél év után megvonta a bizalmat.

Az előrejelzések szerint az előzőhöz hasonlóan a mostani parlamenti választások kimenetele is bizonytalan, de várhatóan a két nagy párt közül sem a HDZ, sem az ellenzéki, baloldali Szociáldemokrata Párt (SDP) nem tud majd önállóan kormányt alakítani, hanem koalíciós partnereket kell keresnie.


A horvát állampolgárok külföldön is szavazhatnak. A kisebbségek számára nyolc hely garantált, ez a legmagasabb arány az EU-ban, a magyar kisebbség egy képviselőjének jut biztosan hely a száborban.