Tíz hónap után találtak meg egy eltűnt helikoptert Szibériában

-

A gépen több mint 10-en utaztak. Az ő holttestük is előkerült.


Egy tavaly októberi helikopter-baleset áldozatainak maradványait találták meg a kelet-szibériai Tuvai Köztársaságban - közölte szombaton a régió katasztrófavédelmi szolgálata.

A mentőegységek a Mi-8-as lezuhanásának helyszínén, a Tumat-Tajga nevű hegy északi oldalában, 2,5 ezer méteres magasságban 10 ember holttestére leltek a roncsok között. A vizsgálók egyelőre nem utazhattak a helyszínre a felerősödött szél és az esőzés miatt.

Az orosz védelmi minisztérium még pénteken közölte, hogy emberei valószínűleg a 10 hónapja eltűnt és szerencsétlenül járt helikopter roncsaira bukkantak.

A Tuvai Köztársaság rendkívüli helyzetek minisztériumának szóvivője később közölte, hogy munkatársaik 10 ember holttestét megtalálták. Azt mondta, hogy a helikopter a tavalyi balesetkor valószínűleg a meredek hegyoldalnak csapódott, és kigyulladt.

A mentőegységek hetekig eredménytelenül kutattak a 10 hónapja eltűnt Mi-8-as után, mintegy 70 ezer négyzetkilométeres területen. Az orosz repülésügyi hatóság tavaly novemberben a tél beállta miatt leállította a keresést a hegyvidéki területen, majd az idén májusban a katasztrófavédelem egységei újrakezdték.

A Tiva-Avia nevű tuvai légitársaság helikopterét 2014. október 10-én magáncélra vette igénybe a Sztrojlajn nevű építési vállalkozás. A cég 7 munkatársa a Szorug nevű településről a köztársaság székhelyébe, Kizilbe utazott volna. A balesetben mind a hét utas és a gép ötfős személyzete is életét vesztette.