Tíz évvel előbb halnak meg az ausztrál őslakosok

Fotó: Steve Evans

-

Alig javított az őslakosok életminőségén az ausztrál kormány programja. A tizedik éves jelentés szerint a születéskor várható élettartam vagy az írástudás területén a célok kevesebb mint felerészben valósultak meg.


Ausztrália 23 millió lakosából mintegy 700 ezer őslakos. Körükben aránytalanul nagy az öngyilkossági ráta, a családon belüli erőszak és a bűnözés, és szinte gazdasági és szociális mutató tekintetében a legrosszabb helyen állnak a lakosságon belül.


Ausztrál őslakosok egy régi felvételen


Az őslakosok születéskor várható élettartama jelenleg 10 évvel kevesebb, mint a nem őslakosoké. Az ausztrál kormány ország azt tervezte, hogy 2031-ig megszünteti a különbségeket, de az eddigi felzárkózási ütemmel ez nem fog sikerülni. Még akkor sem, hogy van előrelépés a gyerekhalandóság csökkentésében, az óvodába és a középiskolába járók arányában.

A kormány azóta készít minden évben jelentést a felzárkóztatásról, hogy Kevin Rudd miniszterelnökként bocsánatot kért az őslakosoktól az ellenük elkövetett rémtettekért.

Az őslakosokat, akik legalább 50 ezer éve élnek a kontinensen, az ausztrál alkotmányban a mai napig nem említik. Szerintük alkotmányos státusuk segítene a velük szembeni igazságtalanságok felszámolásában.

Malcolm Turnbull miniszterelnök ígéretesnek nevezte az idei jelentésben leírt helyzetet, de elismerte, hogy bizonyos célkitűzéseket még nem sikerült teljesíteni.